Na pola puta do Evropske unije

Na samitu ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Luksemburgu, Srbiji je 14. juna  deblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SPP). Kao što su ministri i obećali prošlog decembra, deblokada je uslijedila zahvaljujući tome što je izvještaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca bio pozitivan. Ostao je uslov da budu uhapšena preostala dva bjegunca, Ratko Mladić i Goran Hadžić.

U Luksemburgu su za Srbiju najaktivnije lobirali ministri spoljnih poslova Španije, Italije, Austrije i Slovenije, koji su javno apelovali da je odluka o početku ratifikacije SSP-a najmanje što treba odobriti Srbiji i da je potrebno što prije ovlastiti Evropsku komisiju da počne tehnički proces koji će Srbiju dovesti do statusa kandidata. Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini je, pored deblokade SSP-a, tražio da se srpska kandidatura proslijedi Evropskoj komisiji, ali oko kandidature nije postignuta saglasnost, pa je to pitanje odloženo za septembar. Fratini je još kazao da će Italija biti prva zemlja koja će ratifikovati SSP. Zaključeno je da početak ratifikacije u 27 parlamenata EU-a predstavlja daljnji korak Srbije ka Evropi i da je to u ovom času dovoljno.

Božidar Đelić, potpredsjednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, očekuje da će u septembru, za vrijeme predsjedavanja Belgije, ministri donijeti odluku o prosljeđivanju kandidature Evropskoj komisiji. No, nazire se jedno pitanje koje će se sada redovno stavljati pred Srbiju, a to je sređivanje odnosa sa Kosovom. Francuski ambasador u Beogradu Žan Fransoa Teral kaže povodom odmrzavanja SSP-a da će Srbija prije pristupanja u EU morati naći način da normalizuje odnose sa Kosovom.

Vladajuća većina u Srbiji je zadovoljna odlukom o deblokadi SSP-a, a opozicija tvrdi da je to samo simbolički akt bez velikoga značaja. Oglasio se i Serž Bramerc i naglasio da je njegov izvještaj o saradnji Srbije sa Tribunalom pozitivan, ali da sadrži i mnoge kritike. On je naglasio da Srbija mora još više raditi da uhapsi i sudu isporuči Mladića i Hadžića.

Srbiju čeka dugačak put i mnogo posla, kao i ispunjavanje brojnih obaveza do članstva u Uniji. Aktom početka ratifikacije SSP-a pređena je tek polovina toga puta. D. Kovačević