Potpis za stabilnost regiona

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac za vrijeme dvodnevnog boravka u Zagrebu, 7. i 8. juna, sa svojim hrvatskim sugovornicima, predsjednikom Ivom Josipovićem i ministrom odbrane Brankom Vukelićem, napravio je velik korak ka dodatnom razvoju dobrih odnosa dviju zemalja. Najznačajniji dio njegove posjete bilo je potpisivanje sporazuma o vojnoj suradnji, kojim je predviđen niz zajedničkih aktivnosti dviju vojski, od obuke kadrova u vojno-obrazovnim institucijama u Srbiji i prenošenja hrvatskih iskustava iz vojnih misija srpskim kolegama, pa do suradnje poduzeća vojne industrije i zajedničkog nastupa na svjetskim tržištima. Dvojica ministara odbrane istaknuli su da će potpisivanje ovog dokumenta doprinijeti stabilnosti regiona.

– Ovaj sporazum je simbolični kraj rata na prostoru bivše Jugoslavije i otvara mogućnost za još čvršću vojnu saradnju između dve zemlje – rekao je Šutanovac.

Dodao je da Srbija i Hrvatska imaju još otvorenih pitanja, ali da će ovim sporazum imati mogućnost da surađuju kako bi ih riješili. Na pitanje kakav je odnos Srbije prema NATO-u, odgovorio je da je Partnerstvo za mir, čija je Srbija članica od 2006, dovoljan okvir za suradnju sa NATO-om, a o hrvatskim vojnicima u međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu rekao je da je “učešće svih međunarodnih snaga u KFOR-u neophodno kako bi se osigurala bezbednost svih građana Kosova”.

Potpisivanje sporazuma pozdravio je i predsjednik Josipović s kojim se Šutanovac sreo dan ranije.

– Sporazum je nova era u međusobnim političkim i vojnim odnosima dviju zemalja i  predstavlja stabilnost u regiji – rekao je Josipović.

– Saglasili smo se da evropska budućnost Srbije i Hrvatske treba da bude zagarantovana u okviru Evropske unije, sa željom da imamo zajedničku podršku u tom pravcu – rekao je Šutanovac i izrazio uvjerenje da Josipović i predsjednik Srbije Boris Tadić predstavljaju faktor stabilnosti na prostoru cijelog regiona zapadnog Balkana.

Svoj boravak u Zagrebu Šutanovac je završio susretom s vicepremijerom Slobodanom Uzelcem. N. Jovanović