Prvi put na državnoj smotri – tri nagrade

Predstavom “Pop Ćira i pop Spira” u izvođenju domaćina, u Pačetinu su 3. juna otvoreni Međudržavni susreti dramskih amatera (MESDAM) koje po osmi put organizuju Kulturno-umetničko društvo Branko Radičević i Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” pododbor Pačetin.

Ovogodišnji MESDAM koji se održava pod generalnim pokroviteljstvom Vukovarsko-sremske županije, svečano je otvorio Miroslav Palić, načelnik opštine Trpinja koja je takođe jedan od pokrovitelja. Čestitajući na osvojenim nagradama, Palić je glumcima-amaterima poručio da će opština Trpinja i dalje podržavati njihov rad. 

Na repertoaru festivala koji traje do 13. juna nalazi se devet predstava među kojima i dve dečije. Osim domaćina, na daskama koje život znače zaigrali su pozorišni amateri iz Retkovaca, Iriga, Beočina, Gaboša, Šida i Loznice. Manifestaciju će 13. juna zatvoriti  pačetinski dramski ansambl, premijernim izvođenjem pozorišne predstave “Pokondirena tikva” Jovana Sterije Popovića koju je, takođe, režirao Cvetin Aničić.

S poznatom komedijom Stevana Sremca koju je režirao Cvetin Aničić iz Šida, pačetinski glumci-amateri su na nedavno održanom 50. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Starom Gradu na Hvaru osvojili tri nagrade – za najbolju sporednu ulogu koju je odigrao 21-godišnji Igor Greksa, negovanje kulturne baštine i kolektivnu igru.

Život predstave

Pačetinci su se na državno prvenstvo pozorišnih amatera plasirali nakon uspešnog nastupa na Sedmim susretima dramskih amatera Vukovarsko-sremske županije koji su krajem februara održani u Retkovcima, kada su zajedno sa glumcima-amaterima iz Županje podelili prvo mesto. Ipak, ovogodišnji selektor Hrvatskog sabora kulture Damir Mađarić koji je, naknadno u Županji, pogledao obe predstave, odlučio je da na državnoj smotri učestvuje KUD “Branko Radičević”. Tako se među 13 predstava koje je selektor Mađerić odabrao od čak 154 prijavljenih, našao i poznati pozorišni komad u izvođenju dramskih amatera iz Pačetina.

– Prema informacijama koje sam dobio od kolega iz drugih dramskih grupa, nijedno društvo sa područja naše županije koje je otišlo na državno prvenstvo nije donelo nikakvu nagradu, a neki su nastupali i desetak puta. Mi smo otišli prvi put i doneli tri nagrade. Za nas je to veliki uspeh. Zadovoljan sam i ponosan, a mislim da to mogu biti i svi oni koji prate naš rad, kazao nam je Đorđe Đaković, predsednik pačetinskog KUD-a “Branko Radičević”.

– Srećan sam i zadovoljan što smo se pojavili na festivalu jer to je ipak državni festival, što smo dobili jako dobru kritiku, što je publika dobro reagovala i što smo se vratili sa nagradama. Moj najveći uspeh je kad predstava doživi svoj vrhunac, a to je, kada je reč o amaterizmu, upravo državno takmičenje. Iskreno se nadam da će ova predstava i dalje živeti zato što je to jedna neobična komedija i što publika voli takve stvari, kaže Cvetin Aničić, reditelj iz Šida koji s pačetinskim dramskim ansamblom sarađuje već nekoliko godina.

  •  

U Pačetinu glume učitelji, poljoprivrednici i penzioneri

Dramski ansambl Kulturno-umetničkog društva “Branko Radičević” iz Pačetina deluje već deset godina i danas okuplja 50-tak članova svih starosnih grupa i različitih profesija, od učenika, prosvetnih radnika, zanatlija i poljoprivrednika do penzionera. Kako nam je rekao Miroslav Sretić, sekretar KUD-a, među njima je i 22 dece koja su do sada uvežbala nekoliko predstava, a s predstavom “Carevo novo odelo” nastupila su i na ovogodišnjim Zmajevim dečjim igrama u Novom Sadu.

Za deset godina postojanja i rada “velika” dramska grupa uvežbala je gotovo isto toliko predstava: “Sumnjivo lice”, “Janez”, “Svetislav i Mileva”, “Hamlet iz sela Mrduša Donja”, “Beograd nekad i sad”, “Putujuće pozorište Šopalović”, “Laki komad”, “Pop Ćira i pop Spira” i “Pokondirena tikva”. Ansambl je do sada osvajao brojne nagrade, a najznačajnije su one sa međunarodnog pozorišnog festivala “Repasaž festa” u Ubu, u Srbiji, gde su im pripale nagrade za najbolju žensku ulogu i scenario. Nedavni nastup na Hvaru i tamo osvojene nagrade, najveći je uspeh na takmičenjima u Hrvatskoj. D. B.