Regija stranaca

Poslije lokalnih izbora u Kosovskoj Mitrovici

Političko nadmudrivanje

Približava se vrijeme kad će Međunarodni sud pravde u Hagu saopštiti neobavezujuće mišljenje o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova i počinje zauzimanje pozicija za taj novi momenat koji će uslijediti oko krize vezane uz Kosovo. Prije mjesec-dva otvorila se priča o mogućoj podjeli Kosova, ali je pomoćnik američkog državnog sekretara Philip Gordon, prilikom posjete Beogradu, otklonio takvu mogućnost.

Sjever Kosova, gdje vlast nemaju kosovske institucije već lokalni Srbi, živi u nadi da će granica ipak biti na Ibru. Vlada Srbije je raspisala lokalne izbore u najvećoj opštini na sjeveru, Kosovskoj Mitrovici, i ti izbori su održani u nedjelju. Pobijedile su stranke koje i u centralnoj vlasti imaju većinu (koalicija DS, SPS i G17 plus). Do ovih izbora, u Kosovskoj Mitrovici najveći broj mandata imao je SRS koji sada nije prešao ni cenzus, i za Vladu Srbije su stvorene neke povoljnosti oko tzv. tehničkih pregovora koji će svakako uslijediti, a koji se tiču dijaloga između Srba i Albanaca o uređivanju svakodnevnog života.

Prije nedjelju dana, EULEKS (misija Evropske unije zadužena za provođenje Ahtisaarijeva plana na Kosovu) objavila je uputstva kojima traži da državni funkcioneri Srbije, prilikom dolaska na Kosovo moraju izvršiti najavu, inače im neće biti dozvoljen ulazak. Iz Beograda su uslijedile žestoke reakcije na to pravilo, pa je EULEKS ublažio stav i precizirao da to ne radi zbog funkcionera nego njihovih naoružanih pratilaca.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je odmah nakon izbora u Mitrovici da je Vlada Srbije spremna za dijalog, koji bi trebao doprinijeti poboljšanju životnih uslova za sve ljude i sve zajednice na Kosovu. Time se izlazi u susret traženju zapadnih partnera da ti razgovori otpočnu, a Srbija bude konstruktivna.

Izbori u Mitrovici su važni za Vladu Srbije, jer je ona tamo dobila željenu većinu, koju će vjerovatno brzo oglasiti nadležnom za vođenje dijaloga i moći to kontrolisati. Time se postiže ono što Vlada i službeni Beograd još ne žele, a to je da njeni predstavnici sjednu za isti sto sa kosovskim vlastima jer bi tako “priznali Kosovo”. Za pregovarački sto će radije postaviti izabrane predstavnike lokalne vlasti i čekati dalji razvoj događaja. D. Kovačević

  •  

U Budvi održana 39. regionalna evropska konferencija Interpola

Sve je organizovano, osim kriminala

U Budvi je 28. maja završena 39. regionalna evropska konferencija Interpola na kojoj je učestvovalo 250 delegata iz evropskih država članica te međunarodne policijske organizacije. Na konferenciji, koja je trajala tri dana, bilo je riječi o transnacionalnom kriminalu, te međunarodnoj podršci i koordinaciji u pronalaženju bjegunaca.

Čelnici policijske organizacije ocijenili su da Crna Gora u potpunosti razmjenjuje informacije s Interpolom o svim kriminalnim radnjama. Kako prenosi podgorička “Pobjeda”, izjava pomoćnika direktora Europola Lasloa Salgoa govori da u Crnoj Gori nemaju nikakvih problema i da je “Crna Gora  zemlja koja nije bila zastupljena u prošlom izvještaju o organizovanom kriminalu”.

Zvaničnici Interpola pohvalili su Crnu Goru za saradnju u otkrivanju i hapšenju članova grupe “Pink panter”, jedne od najvećih i najorganizovanijih kriminalnih grupa koja djeluje na šest kontinenata. Na konferenciji je objašnjeno da su sve zemlje posvećene razmjeni informacija i obavještajnih podataka, te da su zahvaljujući tome u maju uhapšeni kriminalci u Italiji i u Crnoj Gori, a potvrđeno je da su obojica članovi “Pink pantera”. “To je dobar primjer da ta saradnja može da funkcioniše, ukoliko postoji spremnost da se razmjenjuju podaci”, zaključili su zvaničnici.

Otvarajući konferenciju, premijer Milo Đukanović kazao je da je Crna Gora svojim jasno pokazala spremnost na saradnju sa Interpolom u borbi protiv organizovanog kriminala. Akcentovao je bitnost jačanja saradnje u svim segmentima, u oblastima pravde, slobode i sigurnosti, dodajući da je jedna od ključnih pretpostavki za ostvarivanje tog cilja jačanje vladavine prava i izgradnja nacionalnih, pravosudnih i policijskih organa.

Direktor policije Veselin Veljović pohvalio se tvrdnjom kako se Crna Gora prepoznaje kao jedna od najbezbjednijih država u regionu. Dalje je tvrdio da se tokom četiri godine, koliko obavlja svoju funkciju u birou Interpola u Podgorici, založio za ustavne izmjene kako bi se ojačala međunarodna saradnja u borbi protiv kriminala i ekstradiciji lica.

Podsjetimo da izvještaj Stejt departmenta o ljudskim pravima za 2009. godinu pokazuje da je u Crnoj Gori zabilježen visok stepen korupcije i kriminala kao i kontrolisano sudstvo. U dokumentu iz SAD-a ocijenjeno je da su sudovi u Crnoj Gori nerijetko pod uticajem političara, da policija ne štiti ljudska prava, da su zatvori ispod standarda, a sloboda medija ugrožena, jer su novinari pod stalnim pritiscima.

Iva Klisić