“Slobodna” formalno još slobodna

Iako je prošlo gotovo godinu dana otkako je Europapress holding (EPH) kao većinski vlasnik donio odluku o istiskivanju malih dioničara “Slobodne Dalmacije”, ta odluka još nije provedena. Zahvaljujući najnovijem rješenju Visokog trgovačkog suda, doznaju “Novosti”, EPH još neko vrijeme neće biti u mogućnosti da se domogne stopostotnog vlasništva nad splitskim listom.

Da EPH, medijska kompanija u suvlasništvu Ninoslava Pavića i njemačke grupe WAZ, provede istiskivanje preostalih malih dioničara, uglavnom sadašnjih i bivših zaposlenika splitskog lista, postalo je moguće nakon što je na glavnoj skupštini “Slobodne Dalmacije” koncem 2008. godine proveo dokapitalizaciju te tvrtke i povećao udio u njenom vlasništvu sa 72 na 92 posto. Uskoro je stekao još 3,5 posto udjela, pa je prešao prag od 95 posto, nakon kojeg se zakonski dozvoljava istiskivanje ostalih dioničara i bez njihovog pristanka. EPH je tu mogućnost odlučio iskoristiti na glavnoj skupštini “Slobodne Dalmacije” u kolovozu 2009. godine, pri čemu je za obeštećenje malih dioničara trebao izdvojiti ukupno 16 milijuna kuna.

No u međuvremenu je tvrtka Destilerija, kao jedan od malih dioničara, podnijela tužbu protiv “Slobodne Dalmacije” tražeći poništenje njene glavne skupštine iz 2008., na kojoj je EPH povećao svoj vlasnički udio dokapitalizacijom.

Pri tome je najspornije što je EPH dokapitalizaciju proveo prijenosom svojeg 25-postotnog udjela u turističkoj agenciji Adriatica.net na “Slobodnu Dalmaciju”. EPH je pri prijenosu tog udjela na “Slobodnu Dalmaciju” iskazao njegovu vrijednost u iznosu od 73 milijuna kuna, iako ga je devet mjeseci ranije stekao po peterostruko manjem prikazanom iznosu. Osim toga, u vrijeme kada je “Slobodna Dalmacija” bila dokapitalizirana udjelom u Adriatici.net, ta je turistička agencija bila na rubu propasti, od čega se spasila samo upumpavanjem golemih količina novca novih investitora, u prvom redu koncerna Agrokor Ivice Todorića.

Unatoč tužbi Destilerije, splitski je Trgovački sud početkom ove godine dozvolio “Slobodnoj Dalmaciji” da istiskivanje malih dioničara provede u sudskom registru, no na žalbu Destilerije Visoki je trgovački sud rješenje splitskog suda ukinuo i vratio mu predmet na ponovni postupak i to, kako se navodi, zbog “bitne povrede odredaba parničnog postupka”, u čije se detalje nećemo upuštati.

U rukama oko 1.400 malih dioničara preostalo je ukupno 4,54 posto dionica “Slobodne Dalmacije”, a najveći je paket, sa 77.209 dionica ili 1,48 posto, u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, kojem bi pri istiskivanju trebalo biti isplaćeno 5,4 milijuna kuna.