Stanimirović: Tragedija hrvatskog parlamentarizma

 Jutro nakon usvajanja izmena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i neuvrštavanja odredbe o pravnom statusu Zajedničkog veća opština (ZVO), hitno se sastao prošireni Savet te institucije koja okuplja predstavnike srpske zajednice na istoku Hrvatske.

– Amandmanom kluba većnika HNS-a i HSU-a, koji je usvojen u Saboru, nanesena je ogromna šteta srpskoj zajednici. Osuđujemo istupe saborskih zastupnika Vesne Pusić, Ingrid Antičević Marinović, Josipa Leke i Zorana Vinkovića, koji su o nama govorili bez ikakvih argumenata. Mi nismo nikakvi autonomaši niti separatisti, već legalno izabrani predstavnici  vlasti u jedinicama lokalne samouprave i članovi ZVO-a, ali apsolutno u okviru celovitosti i ustavnopravnog poretka RH – kazao je Dragan Crnogorac, predsednik ZVO-a.  

Izmišljotine oko nove teritorijalne organizacije

Podsećajući da je ZVO osnovan odlukom Vlade od 15. oktobra 1997, a na osnovu odredbe iz Erdutskog sporazuma kojim je dve godine ranije završen rat i uspostavljen mir u Hrvatskoj, Crnogorac je spomenuo i međunarodno pravno mišljenje od 30. avgusta 2001. iz Ureda glavnog sekretara UN-a, u kojem je navedeno da “i nakon prestanka privremene uprave (UNTAES-a), temeljni sporazum za područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema (Erdutski sporazum), ostaje na snazi i to u onom delu koji se odnosi na trajno uređenje uživanja temeljnih sloboda i prava kao i na njihove garancije. U tački 6. RH se obavezala na poštivanje najviših međunarodno priznatih standarda zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, a konkretne obaveze dodatno su razrađene u Pismu namere Vlade RH upućenom Savetu bezbednosti UN-a 13. januara 1997.”   

– Ako to ne znaju pojedini saborski zastupnici, neka nam se slobodno jave. Mi smo na raspolaganju kako bismo rešili sve dileme koje im predstavljaju problem i prepreku za shvaćanje položaja Srba u Hrvatskoj – poručio je Crnogorac, istovremeno pohvalivši Vladu u nameri da reši status ZVO-a. Rekao je da ta institucija do danas nije dobila zadovoljavajuću pravnu formu, jer je registrovana po Zakonu o udruženjima, zbog čega Srbi na istoku Hrvatske mnoga prava nisu mogli ostvariti. Budući da je ipak, na predlog HDZ-a, usvojen zaključak koji obavezuje Vladu da do kraja jula uredi pitanja statusa i finansiranja ZVO-a, Crnogorac je pozvao Vladu da to učini što pre. 

– Očekujemo da Vlada do kraja ovog meseca predloži rešenje našeg pravnog položaja. Tražimo da nas se više ne tretira kao udruženje i da se jasno odredi način finansiranja putem državnog budžeta, na što se Vlada i obavezala u Pismu namere – istakao je Crnogorac. 

Predsednik SDSS-a Vojislav Stanimirović takođe je osudio nedavnu odluku Sabora.  

– To što se dogodilo je tragedija hrvatskog parlamentarizma, pa i pravne države. Vlada je pre puno godina donela jednu odluku koja nikada nije provedena u delo. Iako tačka tri te odluke kaže da ZVO ima status pravne osobe, ono se nikada tako nije uspelo registrovati. Sada kada je Vlada pokušala ispraviti tu nepravdu, našao se naš vajni parlament koji je to odbio. Ali, mi ćemo insistirati na tome, i kod predsednika države i predsednice Vlade, pa i opozicionih čelnika koji su se zdušno zalagali da ta odredba ne prođe, a razgovor treba obaviti i sa našim saborskim zastupnicima koji su opozicionim prvacima trebali predočiti šta mi to zapravo tražimo – kazao je Stanimirović.

Dodao je da su Vesna Pusić i ostali govornici pokazali da ne znaju ni šta je Erdutski sporazum, ni šta je Pismo namere, ni koji sve međunarodni dokumenti potvrđuju trajnost ZVO-a, posebno kada su počeli da iznose teze o nekakvoj novoj teritorijalnoj organizaciji.  

– To je potpuno miniranje onoga što smo konačno trebali, posle 12 godina, da pravno uredimo. ZVO postoji i funkcioniše u smislu kulturne i prosvetne autonomije Srba, sarađuje sa opštinama, sarađuje sa Vladom. Nikakva nova teritorijalna organizacija se time ne bi uspostavila, to su čiste izmišljotine onih koji su to u Saboru iznosili – rekao je predsednik SDSS-a.

Ne osporavajući status koji će usvojenim izmenama Ustavnog zakona dobiti SNV, Stanimirović se pita kako je moguće da na osnovu istog dokumenta ZVO to ne može ostvariti. Posebno je iznenađen izlaganjem Vesne Pusić, predsednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU-om, za koje je rekao da je odudaralo od svakog civilizacijskog nivoa jer je, uz ostale paušalne ocene i procene, izjavila i da su Erdutski sporazum i Pismo namere Vlade bili samo sredstvo da se dođe do završetka rata, te da su ti sporazumi neobavezujući.

Nema odustajanja

– Prosto je neverovatno da zastupnica Vesna Pusić ne zna da je reč o trajnim dokumentima. Zamislite samo kako bi izgledalo da se civilizovani svet tako poigrava, recimo, sa Pariškim mirovnim sporazumima o završetku Drugog svetskog rata ili Osimskim sporazumima oko rešenja pitanja Trsta između Italije, Slovenije i Hrvatske – rekao je Stanimirović. Zapitao se kako Nacionalni odbor za praćenje pregovora sa EU-om, sa “tako neinformisanom predsednicom na čelu, može uveriti relevantne evropske sagovornike i institucije u doslednost, principijelnost, poštovanje zakona i sporazuma koje je donela Hrvatska, a samim tim i u postojanje pravne države”.

Na kraju je poručio da će Vlada ili povući svoju odluku iz 1997. ili će registrovati ZVO u skladu sa njom.

– Ne može postojati neka odluka a da se ne provodi. Vlada će ili ukinuti svoju odluku i mimo tumačenja ureda generalnog sekretara UN-a i međunarodnih dokumenata, reći da ta institucija više ne postoji, ili će registrovati ZVO kao pravnu instituciju. Kao predstavnici srpske zajednice mi ne možemo i nemamo pravo od toga odustati – zaključio je Stanimirović.