Steže se obruč oko Hoto grupe

Državno je odvjetništvo nakon pune tri i pol godine priopćilo da su utvrđene nezakonitosti u izdavanju dozvola za kontroverzni projekt “Cvjetni prolaz” investitora Tomislava Horvatinčića i Hoto grupe. Na to su cijelo vrijeme upozoravale udruge Zelena akcija i Pravo na grad, koje su uz pomoć građana u nekoliko navrata spriječile početak izgradnje rampe za podzemnu garažu u Varšavskoj ulici. Postupajući po zahtjevu DORH-a, ekspertni je tim Ministarstva kulture uvidom u dokumente i detaljnom usporedbom s Konzervatorskom podlogom utvrdio odstupanja u dijelu koji se tiče mogućnosti povećanja izgrađenosti dvorišta i dijelu koji se odnosi na dopušteno deniveliranje dijela Varšavske ulice.

– Sporne su dvije izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) iz 2007., koje se tiču  povećane izgrađenosti unutar bloka, a koju je investitor itekako koristio i one koja prvi put u gradu dopušta denivelaciju gradske javne površine, odnosno izgradnju rampe u Varšavskoj ulici prema kojoj bi Hoto grupa zaradila 47 milijuna eura. Ministarstvo kulture je zapravo potvrdilo da je Konzervatorska podloga krivotvorena, a suglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, koja je bila potrebna da se izglasa GUP, netočna i nezakonita što znači da su daljnji radovi u Varšavskoj ulici protuzakoniti – objašnjava Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Udruge će od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Skupštine Zagreba hitno zatražiti da se izvan snage stave sve izdane dozvole za radove i spomenute izmjene GUP-a na temelju kojih se projekt trebao realizirati.

– Uz to što smo već podnijeli kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića zbog štetnog ugovora od 12 milijuna kuna kojim se grad obvezao platiti rampu u Varšavskoj, zatražit ćemo i kaznenu odgovornost tadašnje pročelnice Gradskog zavoda Doris Kažimir, jer je svojim potpisom protuzakonito omogućila Horvatinčićevom projektu da se uskladi s konzervatorskom podlogom. Sada se jasno vidi da smo mi ti koji štitimo pravnu državu – kazao je Tomašević. Dodao je da se aktivisti zasad povlače iz Varšavske ulice, no da je to samo privremeno, jer su na svaki eventualni pokušaj gradnje spremni još žešće uzvratiti.

– Od DORH-a očekujemo da pokrene postupke protiv svih onih koji su omogućili nezakonite radnje, a mi smo spremni pomoći institucijama da stvar raščiste do kraja – govori Teodor Celakoski iz Prava na grad.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin potvrdila je “Novostima” da kriminalistička istraga u slučaju projekta “Cvjetni prolaz”, koju je zatražio Uskok, još uvijek traje. Prema tome, nastavka građevinskih radova u Varšavskoj zasad po zakonu ne bi smjelo biti.

  •  

Pod istragom i kredit Hypo banke

Prošloga četvrtka predstavnici Zelene akcije i inicijative Pravo na grad, predsjedniku povjerenstva za istragu oko Hypo banke, koruškom parlamentarcu Rolfu Holubu, također su predali dokumentaciju koja opisuje na koji je način Hoto grupa dobila kredit. Riječ je o navodno sumnjivom kreditu od 47 milijuna švicarskih franaka koji je Hoto grupa za projekt “Cvjetni prolaz” dobila od Hypo banke. Holub je dokumente uzeo i obvezao ih se predati istražiteljima koruškog tužiteljstva, koje je u dva mjeseca istrage oko afere Hypo podiglo više od 50 optužnica.