Venera i Mars opijeni ljubavlju i drogom

Prema rimskoj mitologiji, Venera i Mars bili su strastveni ljubavnici. Iako je Venera bila udata za božanskog kovača Vulkana, to joj nije smetalo da se povremeno nađe u zagrljaju svog izvanbračnog partnera. Najnovija saznanja vezana uz poznatu Botticellijevu sliku “Venera i Mars” otkrivaju i jednu nepoznatu dimenziju ove božanske veze. Naime, uz već poznatu priču koja kaže kako prikaz Venere i Marsa opisuje snagu ljubavi koja sve pobjeđuje, pojavila se i jedna dodatna koja svemu pridodaje efekt halucinogenih droga.

Naime, voće koje u ruci drži satir, u donjem desnom kutu slike, identificirano je kao Datura stramonium, biljka od koje ljudi polude i počnu se svlačiti. Njezini halucinogeni učinci zapisani su još u drevnim grčkim tekstovima i od tada je korištena kao afrodizijak i otrov. Povjesničari umjetnosti tu su voćku previdjeli sve dok je nisu pokazali stručnjacima u Kew Gardensu, gdje imaju primjerak te biljke, koja je poznata i pod nazivima bodljikava jabuka i vražja truba. Inače, opis koji stoji ispod Botticellijeve slike u londonskoj Nacionalnoj galeriji kaže: “Na slici je scena preljubničke veze, jer je Venera bila žena Vulkana, boga vatre, no slika nosi i moralnu poruku: osvajačku i civiliziranu snagu ljubavi”.

Povjesničar David Bellingham, koji je detalj s daturom primijetio proučavajući akademsku studiju o Veneri u umjetnosti, vjeruje kako je poruka Botticellijeve slike zapravo – razvrat. Botticelli biljke na svojim slikama koristi simbolično. Na primjer, u pozadini je lovorovo grmlje koje upućuje na njegove pokrovitelje, Medicije, a datura kao da se nudi promatraču slike. U Americi je datura poznata kao droga siromašnih: čovjek postane neobuzdan, vruće mu je, tako da ima potrebu skinuti sa sebe svu odjeću. Hvata ga i nesvjestica. Bellingham vjeruje kako je namjera ove slike iz 15. stoljeća bila ne samo prikazati odnos Venere i Marsa, već isto tako i onaj Adama i Eve. Vjeruje kako bi datura zapravo mogla predstavljati voće s drveta znanja koje je Eva ponudila Adamu, što je uzrokovalo njihov progon iz rajskog vrta. Najčešće se uzima da je to voće bilo jabuka, premda u Bibliji to nije specificirano.

Alison Wright, povjesničarka umjetnosti sa sveučilišta u Londonu, izjavila je: “Voće ne nudi Venera, niti je na bilo koji način povezano s njom, premda lascivni satir aludira na njihovo vođenje ljubavi. On djeluje prije nestašno negoli zmijski… Za neke promatrače bi aluzija na Adama i Evu bila znatna, no ne znam je li bila namjerna. Možda to i nije važno.”

Nakon što je objavljena vijest o Botticellijevoj slici, na internetu su počele burne rasprave o djelovanju dature na stanje čovječje svijesti. Ta neobična biljka odjednom je postala istovremeno zanimljiva i teolozima i ljubiteljima opijata. Prvi u nedogled raspravljaju o njezinoj ulozi pri istjerivanju Adama i Eve iz raja, a drugi razmjenjuju praktične savjete o daturinom konkretnom konzumiranju.

Izgleda da je Botticelli konačno uspio u svojoj nakani i  da smo nakon razbijanja Da Vincijevog koda došli i do tajne Botticellijevog koda. Još samo da netko napiše roman koji će se prodavati u milijunima primjeraka…