Virus profita poharao zdravstvo

Histerija oko svinjske gripe završila je loše po farmaceutske kompanije unatoč tome što su na lijekovima zaradile oko sedam milijardi dolara. One su se kompromitirale do te mjere da je teško očekivati da se nešto slično ponovi – riječi su kojima imunolog Srećko Sladoljev komentira medicinsku prevaru stoljeća.

Na nju je u “Novostima” upozorio još lani, dok je kao zaposlenik Imunološkog zavoda govorio o šteti koju po zdravlje može izazvati cjepivo protiv virusa svinjske gripe (H1N1), zbog čega je bio šikaniran na radnom mjestu. Prevaru stoljeća potvrdilo je istraživanje časopisa “British Medical Journal” i Ureda za istraživačko novinarstvo koji su, prema pisanju britanskog lista “Guardian”, otkrili zakulisne igre trojice stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije.

Liječnici i WHO u sukobu interesa

Naime, liječnici Fred Hayden, Arnold Monto i Karl Nicholson bili su na platnoj listi nekoliko farmaceutskih kompanija koje proizvode lijekove protiv virusa svinjske gripe, a one su financirale njihova istraživanja i plaćale ih za konzultantske usluge. Istovremeno, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) slušala je savjete trojice stručnjaka, pozivajući vlade svih zemalja da nagomilaju zalihe cjepiva.

Imunolog Sladoljev ocjenjuje da je riječ o sprezi visoke politike i farmaceutskih kompanija, a pojedinci su u sveopćoj panici dobro zaradili.

– Koliko je panika bila nepotrebna govore i brojke. Naime, u svijetu je od virusa svinjske gripe umrlo 14 tisuća ljudi, dakle manje nego od sezonske gripe. U Hrvatskoj se nije cijepilo ni deset tisuća ljudi, što je dobro jer bi mnogi zdravi ljudi od posljedica cjepiva u budućnosti mogli imati nuspojave – kaže Sladoljev. Dodaje da se panika digla i oko masovne kupovine lijeka “Tamiflu” koji, dokazano je, osim što nije učinkovit protiv virusa svinjske gripe, također izaziva neželjene reakcije organizma.

Internistica Lidija Gajski također nije iznenađena spregom farmaceutskih kompanija i Svjetske zdravstvene organizacije, koju je u svojoj knjizi “Lijekovi ili priča o obmani” direktno prozvala kao instituciju u sukobu interesa.

– Sustavi koji žive od nepoželjnih događaja, poput zdravstva, ne smiju biti ustrojeni na profitnoj osnovi. Ako je tako, oni gube motivaciju za eliminaciju bolesti i u tom ih slučaju proizvode i održavaju. Tako uvlače u sukob interesa sve aktere zdravstvenog sustava, čak i obične doktore i ljekarnike. Prevladava osobni interes, a opće je dobro u drugom planu. Buduće slične slučajeve trebalo bi kontrolirati ili eliminirati – kaže Lidija Gajski. Kontrolirati bi, prema njezinim riječima, značilo ustrojiti odnose privatnih poduzeća (farmaceutskih kompanija) i zdravstvenih institucija. Eliminacija bi pak značila povratak u državnu regulaciju uz izbacivanje privatnog biznisa.

Obrazovati nezavisne stručnjake

– Država mora naći novac za školovanje nezavisnih stručnjaka, a ne dozvoliti da ih plaćaju farmaceutske kompanije. Svjetska zdravstvena organizacija je izgubila objektivnost i kredibilitet. Nakon ovoga zavladat će još veće nepovjerenje u zdravstveni sustav- zaključuje Lidija Gajski.

Liječnik i saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić osuđuje umjetno stvorenu paniku oko virusa H1N1, na čiji su račun farmaceutske kompanije prodajom lijekova i cjepiva značajno podebljale svoje bankovne račune. Slučaj stavlja ogromnu mrlju na farmaceutiku i liječnike od kojih, kaže Mrsić, većina nije potkupljiva i u službi je zdravlja i brige za pacijenta.

– Ako se potvrdi da je sve to istina, Svjetska zdravstvena organizacija imat će velikih problema, jer je ona dala smjernice za postupanje u slučaju pandemije virusa svinjske gripe. Očekujem njihovo brzo očitovanje. Očigledno je oko pandemije bilo puno krivih informacija, pa ni ministar Darko Milinović nije imao puno izbora. Danas se svi osjećamo prevarenima – kaže Mirando Mrsić.