WAZ utekao, prljavština ostala

Pismo u kojemu njemački medijski magnat Bodo Hombah predsedniku Borisu Tadiću najavljuje povlačenje medijskog koncerna WAZ iz Srbije, i pored toga što je do sada u srpske medije investirao preko 120 miliona evra, uzburkalo je javnost. Pismo aktualizuje i pojačava krivičnu prijavu koju je Stanko Subotić Cane podneo preko svojih advokata Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal protiv dvadesetak osoba iz srpskog poslovnog i političkog miljea, a koja se tiče privatizacije “Večernjih novosti” i “Luke Beograd”.

Medijski koncern WAZ u Srbiji je pedesetprocentni vlasnik ugledne kuće “Politika” i većinski vlasnik novosadskog “Dnevnika”, a ušao je svojevremeno u postupak kupovine “Večernjih novosti”, upravo preko Stanka Subotića Caneta. Subotić je, prema onome što je napisao tužilaštvu, u ceo posao morao uključiti srpske biznismene Milana Beka i Miroslava Miškovića, jer bez njihovih veza taj posao nije mogao završiti. Na kraju je ova srpska privatizaciona saga završila tako da je WAZ ostao izigran. U međuvremenu, WAZ je pokrenuo u Beču arbitražni spor protiv Beka i Miškovića.

A u pismu piše…

U pismu predsedniku Hombah kaže: “Poštovani predsedniče, želimo ukratko i potpuno otvoreno da Vam kažemo: pošto se kao investitori ne osećamo dobrodošli, napuštamo Vašu državu. Ipak, pri tom povlačenju nećemo dozvoliti da nam budu uskraćena još i naša ekonomska prava. U vezi sa postojanjem administrativnih blokada u postupku odobrenja koncentracije za ‘Novosti’, iznova Vas, u ime medijske grupacije WAZ, molim za, sa pravne strane, korektno ponašanje od strane nadležnih državnih institucija.” 

Način izlaska za koji se nada da će biti fer i korektan, Hombah predlaže ovako: “S obzirom na to da nam je kod izdavačke kuće Politika novine i magazini (PNM) država pedesetprocentni partner, ljubazno Vas molim da nas obavestite sa kim bismo mogli da pregovaramo u pogledu našeg izlaska iz iste i u vezi zajma u visini od 18 miliona evra odobrenog PNM-u.” U odnosu na poslovnog partnera u kupovini “Večernjih novosti” (Beka), Hombah obaveštava predsednika Srbije ovako: “Protiv sadašnjeg srpskog poslovnog partnera smo u Austriji pokrenuli arbitražni postupak. Pomenuti partner je meni i još jednom predstavniku WAZ-a pre par meseci u Diseldorfu u jednom razgovoru najavio da nećemo dobiti odobrenje za koncentraciju u pogledu ‘Novosti’, ukoliko ne ispunimo njegove uslove. Hvalio se time da je bio od velike pomoći Vašem prethodniku. Tvrdio je da je onemogućio našu tadašnju kupovinu akcija, kao i neke druge strane investitore pri ostvarenju njihovih ciljeva (navodeći nekoliko slučajeva). Naveo je da na isti način može da spreči i sprečiće da dođe do odobrenja za koncentraciju. Njegovi uslovi za nas nisu bili prihvatljivi. On je želeo da bude u našem nadzornom odboru za jugoistočnu Evropu i da stekne udeo u našem angažovanju u medijima u Srbiji.”

Nakon što je poslao pismo, Bodo Hombah je dao vrlo zanimljiv intervju za “Dojče vele” u kome ističe da se WAZ grupa povlači iz Srbije zbog nerešenog udela u kupovini “Večernjih novosti” i ucena, a ne zbog finansijskih problema. Na samom početku intervjua pominje pismo koje je poslao srpskom predsedniku 7. juna i pojašnjava:

– Odlučili smo da više ne čekamo. I sam predsednik Boris Tadić nam je više puta rekao da je kupovina udela u “Novostima” gotova stvar i da je samo još potrebno prevazići nekoliko birokratskih barijera. Od tada je prošlo mnogo vremena.

Hombah u intervjuu ističe da je glavni razlog za povlačenje njegov poslovni partner koga ne imenuje, ali koji je srpskoj javnosti poznat i ističe vrlo zanimljivu privatizacionu praksu u Srbiji:

– Zbog pravila koja važe u Srbiji, u naše poslove morali smo da uključimo jednog srpskog poslovnog partnera. On mi je uvek govorio da neću moći da otkupim udeo u “Novostima”, ako ne budem ispunio njegove uslove. I eto, bio je u pravu! Ja, nažalost, ne smem da Vam otkrijem identitet tog čoveka. Molio sam ga dva puta da javno objavim njegovo ime, ali mi je on to oba puta pismeno zabranio!

Krivične prijave

Nakon što je WAZ objavio odlazak iz Srbije, u srpskim, pogotovo provladinim medijima, počela je negativna kampanja. Političke ličnosti bliske vladi povlačenje su pokušale minimizovati i objasniti nepostojećim razlozima. Sonja Liht, svojevremena predsednica upravnog odbora “Politike”, objašnjavala je sve to WAZ-ovim problemima i povlačenjem iz Bugarske, a Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju, lošim kadrovima i lošim menadžmentom u Srbiji. U međuvremenu je od strane WAZ-a demantovano povlačenje iz Bugarske i istaknuto je da WAZ tamo ostaje, te da povlačenje iz Srbije nema nikakvog uticaja na njihovo dalje angažovanje u regionu. U pomenutom intervjuu “Dojče veleu” Bodo Hombah je dao veoma oštru završnu ocenu.

– U drugim zemljama smo stekli veoma dobro iskustvo. Problem je jedino sa Srbijom. Ova tema nas brine i prati nas već neko vreme. Mnoge stvari nisu samo nejasno predstavljene, već i pogrešno prikazane. Naša namera je izvrnuta, urušen nam je ugled, u pojedinim člancima smo dovedeni u vezu sa kriminalcima. Ja imam mnogo iskustva sa teškim regionima i još težim vremenima, ali nešto ovakvo još nikada nisam doživeo…

Iako nema najdirektnije veze sa ovim što je Hombah rekao, oglasio se advokat Stanka Subotića i saopštio da je bio pozvan u Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i da su od njega tražene dodatne informacije u vezi krivične prijave protiv Milana Beka, Miroslava Miškovića, Manojla Vukotića i čitavog niza funkcionera iz vladinih institucija u vreme dok je Koštunica bio premijer.