Za generale i dom

U sportskoj dvorani “Spaladium arena” u Splitu održan je u nedjelju koncert potpore generalima Hrvatske vojske kojima se u Haagu sudi za ratne zločine. Prenosio ga je HTV, a ta donedavno uobičajena činjenica, u sličnim prigodama, ovaj put je izazvala znatnu frku koja se među ostalim tumači i razlozima poput onog kako je upravo sada, je li, izuzetno osjetljiv trenutak za takav odnos države i haških optuženika, budući da se odlučuje o pregovorima Hrvatske i EU, a temeljem poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava, uključivo suradnja s Haaškim sudom.

I svakim se danom otada, čitav ovaj tjedan, razotkrivaju skandalozne veze pojedinih segmenata državnog servisa – medijskog, vojnog, političkog itd. – s manifestacijom Zaklade za istinu o Domovinskom ratu, koja je organizirala koncert i koja pritom neće sakupljenih 400 tisuća kuna potrošiti na generale, jer se za njih već odavno ubralo dosta i previše, nego na samu sebe. Ali, osim neugodne činjenice o HTV-ovu prijenosu, kao i ukazanju predsjednika Programskog vijeća HRT-a Zvonka Milasa u “Spaladiumu”, ispostavit će se još i da je na koncertu sudjelovala pjevačka klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, te pojedini aktivni vojni zapovjednici. O funkcionerima sa županijskih i nižih razina vlasti da ne govorimo, kao ni o bivšim ministrima i drugoj ovlaštenoj desničarskoj bagaži.

U velebnoj sportskoj dvorani, inače nadomak vojnog zatvora Lora u kojem su prije samo nekoliko godina do smrti mrcvareni brojni civilni i vojni zarobljenici, Srbi i Crnogorci, a za čiji je usud tako malo ljudi u Splitu pokazalo pijetet, kamoli volju da se zločin sankcionira, dakle, orilo se u to sparno nedjeljno veče ono veselo “Za dom – spremni!”, što se lijepo čulo i na malim prijemnicima. No, ipak se nije dogodilo suštinski ništa novog, osim ponešto nervoze s Pantovčaka: u biti je i na najnovijem ustaškom derneku sudjelovala sama država Hrvatska s nekoliko svojih visokih atributa. I nije to bio eksces u sustavu, nego će incidentnom biti situacija koju sada gura hrvatski predsjednik Ivo Josipović, naime, da se provede istraga o ukupnom sudjelovanju HRM-a u “Spaladium areni”.

Dotad, neke vrste dežurnog krivca ostat će splitski hip-hoperi iz The Beat Fleeta, poput Saše Antića koji se o koncertu Zaklade za istinu o Domovinskom ratu odvažio izjasniti unekoliko nepoćudno. Malo je širu izjavu dao i nama, te njegove riječi ovdje prenosimo u cijelosti.

– TBF nije ni bio pozvan na nastup u “Spaladiumu” i za taj koncert saznao sam tek kad su me nazvali iz “Slobodne Dalmacije” tražeći izjavu nekog estradnog aktera koji će odgovoriti različito od onog što se očekuje, pa su se sjetili mene. A ja odgovorim kad me pitaju. Rekao sam “vodite ljubav, a ne rat”, kao i to da nas sigurno ne bi ni zvali, jer to nije naša publika. Kao istinoljupcu, moje mišljenje o svim nastojanjima, pa i tom, a koji u nazivu imaju pojam “istina”, načelno je vrlo kritičan. Istina o Domovinskom ratu nije crno-bijela i iza ovakvih javnih okupljanja često se skrivaju oni kojima odgovara utapanje u masu i podjela odgovornosti, odnosno skrivanje neke njihove bolne istine – kaže Antić.