Zabrinutost zbog statusa ZVO-a

U Zagrebu je 17. juna održana četvrta sjednica međuvladinog mješovitog odbora za provođenje sporazuma između Hrvatske i Srbije o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i srpske manjine u Hrvatskoj. Sjednicom su supredsjedali poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović i Petar Barišić, načelnik Samostalne službe za Hrvate u inostranstvu i kulturu u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

Veselinović je izrazio zabrinutost zbog toga što ZVO nije dobio mogućnost da stekne pravni subjektivitet što ima osnova u Erdutskom sporazumu.

– ZVO će i dalje imati pravno neregulisan status što nije dobro za funkcionisanje veća koje bi trebalo da bude garant manjinskih prava – rekao je Veselinović.

– No, ceo korpus promena Ustavnog zakona znači znatno poboljšanje položaja nacionalnih manjina, od regulisanja pravnog položaja SNV-a do mogućnosti da Srbi u Hrvatskoj na izborima steknu mogućnost da imaju više od garantovana tri poslanika – dodao je Veselinović.

Slično smatra i Ratko Gajica, poslanik u Saboru i član međuvladinog mješovitog odbora, koji za “Novosti” kaže:

– Za Ustavni zakon moraju glasati 102 poslanika. Žrtva toga glasanja bio je status ZVO-a. Međutim, mislim da ne treba zanemariti činjenicu da je rješavanje pitanje ZVO-a prebačeno na Vladu, uz obavezu da ona zakonom uredi njegov status i nađe način financiranja Ako te dvije ključne stvari riješi Vlada putem zakona, onda je to u redu.

Što se tiče prava koja hrvatska manjina ostvaruje u Srbiji, Veselinović je naveo manjinsku  samoupravu.

– Otkada su provedeni izbori za Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvati su dobili autonomiju na području Srbije i imaju svoja predstavnička tela, imaju pravni subjektivitet i odlučuju o bitnim pitanjima. Imaju mogućnost da koriste svoj jezik i pismo u sredinama u kojima ih je više od 15 odsto, postoji Zavod za kulturu koji je pravna institucija i koji finansira država, imaju mogućnost da se obrazuju na svom jeziku, a biće im obezbeđeni i udžbenici.

Petar Barišić rekao je da je u pripremi novi Zakon o HRT koji će značiti pomak nabolje u informiranju manjina u Hrvatskoj, uključujući i formiranje redakcije na srpskom jeziku. Dodao je da u tekućoj krizi jedino sredstva za manjine nisu smanjena, a ona su zavidna, pogotovo za srpsku manjinu. Na sjednici je potvrđen napredak u brojnim područjima pravne zaštite manjina u objema državama, iako je bilo različitih pogleda na predstavljanje Srba u hrvatskim medijima odnosno Hrvata u srpskom parlamentu. 

U petak, 18. juna učesnici sastanka posjetili Vukovar i Dalj gdje su razgovarali s čelnim ljudima grada i županije, te predstavnicima ZVO-a i SDSS-a.