11 mjeseci na burzi, samo jedna ponuda za posao

Smiljka Đuran (44) ima 14 godina radnog staža, supruga je i majka dvoje djece. Živi u selu Strmec Bukevski kraj Zagreba. Nakon 11 godina rada u tvrtki “Sila-Rapid”, 4. augusta prošle godine u jutarnjim satima, po dolasku na posao, uručen joj je izvanredni otkaz.

– Rekli su mi da radim još samo taj dan, da sutra idem na godišnji i onda zauvijek odem. Još su mi rekli da su dovoljno dobri pa da mi poklanjaju taj godišnji. Znala sam da ću dobiti otkaz, jer sam vidjela da su počeli otpuštati ljude. Na neki način mi je drago da sam ga i ja dobila, jer mi je bilo teško gledati kako kolege svakodnevno odlaze s posla. Sam otkaz je bolan i tu nemam više što dodati – kratko kaže.

– Prva tri mjeseca kod kuće – nastavlja Smiljka Đuran – nije tako loše. Pozavršavaju se svi nedovršeni poslovi i uživa u činjenici da se ne mora ustajati i odlaziti u tvornicu. Ali nakon toga…

Nikada u životu nije gledala TV sapunice, a sada prati sve što se vrti na televiziji.

– Više od otkaza pogodio me bahati odnos nadređenih. Nakon što sam se informirala, shvatila sam da imam pravo na otkazni rok od dva i pol mjeseca, što je pravnik u tvrtki oštro negirao. Odmah sam napisala žalbu na koju su negativno odgovorili. Sam direktor mi je u telefonskom razgovoru rekao da ih tužim i da ću sigurno dobiti na sudu. Svejedno su na dobitku, jer od 200 radnika koji su dobili otkaz, tužilo je samo nas nekoliko.

Svoju otpremninu od 14.995 kuna morala je izvlačiti tako što je vlasnika u nekoliko navrata molila da joj makar dio isplati na ruke. Obično je dobivala po dvije tisuće kuna.

– Jedanaest sam godina radila u toj tvornici, s tim da mi zadnju godinu uopće nisu obračunali u staž. Ako si čovjeku dao otkaz, daj mu njegova prava i pusti ga da ode dalje, a ne da godinama iza toga hoda po sudovima. Te sam ljude smatrala moralnima, ali oni to, nažalost, nisu – dodaje Smiljka Đuran, koja je posebno razočarana jer je vjerovala “svojim Imoćanima”.

Započela je nekoliko sporova: za otkazni rok koji nije poštovan (dobivena presuda), za nezakonito umanjenje plaće od 20 posto, nakon čega su vlasnici “Sile” počeli s otpuštanjima (u procesu), za kamate na otpremninu koja nije isplaćena godinu dana (u procesu), za pogrešan obračun radnog staža u “Sili” (u procesu).

Na burzi je u posljednjih 11 mjeseci dobila samo jednu ponudu za posao. Sada se bavi poljoprivredom i uzgojem stoke. Obitelj Đuran danas živi i školuje svoju djecu sa 4.500 kuna mjesečnih primanja.