“Abrašević” ponovo u Hrvatskoj

Na Ljetnoj pozornici Opatije 28. juna održana je velika kulturna manifestacija u organizaciji riječkog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, a u suradnji s Gradom Opatijom. U toj večeri narodnih pjesama i igara nastupili su trubači “Srpski domaćini” iz Koštunića i KUD “Abrašević” iz Čačka, te Folklorni ansambl “Sveti Nikola” iz Rijeke.

– Naš trubački orkestar djeluje od 2004. godine. Gostovali smo do sada u Poljskoj, Italiji i Ukrajini, a sada prvi put u Hrvatskoj. Ovim nastupom predstavljamo 50. jubilarni Sabor trubača u Guči, koji će se održati od 13. do 22. augusta, rekao je Marko Stanojević, prva truba u koštuničkom orkestru, koji je lani pobijedio u Guči u omladinskoj kategoriji. Sa trubačevim spletom melodija – “Kolubarski vez”, “Svilen konac” i “Čoček” – započela je ova opatijska manifestacija.

Domaćini, riječki folkloraši, koji djeluju deset godina, predstavili su se s dva spleta igara, onim iz leskovačkog kraja i onim iz centralne Srbije

KUD “Abrašević”, koji djeluje punih 105 godina, odigrao je u Opatiji plesove iz raznih krajeva Srbije, splet igara iz Dragačeva, Čačka i Studenice, zatim šopske i vlaške igre, te one iz Banata i okolice Niša. Ovaj KUD, poznat diljem Evrope, okuplja velik broj mladića i djevojaka te tradicionalno njeguje kulturu narodnih pjesama i plesova. Njihov vokalni solist Miroslav Milinković, u pratnji narodnog orkestra, koji se istakao izvedbom spleta pjesama sa juga Srbije, otpjevao je narodne “Znaš li draga onu šljivu ranku”, “Ljubav mi srce mori”, “Oj djevojko, dušo moja” i “Sliku tvoju ljubim”.

– Nakon dugo vremena ponovo gostujemo u Hrvatskoj, a pre rata često smo nastupali u Hrvatskom primorju, Osijeku i Zagrebu, kaže Aleksandar Popović, predsjednik KUD-a “Abrašević” i voditelj Upravnog odbora Sabora trubača.

– Prvi mostovi saradnje idu preko kulture, a mi promovišemo srpski folklor: igre, narodnu pesmu i trubače, dodao je. Najavio je i skorašnje nastupe “Abraševića” u Poljskoj, Sloveniji, Češkoj, Parizu, Njemačkoj, a dogodine i u Istri.

Događaju u Opatiji prisustvovali su i turistički djelatnici iz Srbije i predstavnici lokalnih vlasti, što je doprinijelo kvalitetnijoj suradnji i promociji turizma i kulture između Srbije i Hrvatske.