Bolje biti gubitaš nego neplatiša reketa

Nakon što je predsjednik Nadzornog odbora zagrebačkog Montinga Ljubo Bušić priznao istražiteljima da je vladajućoj stranci zajedno s još trojicom poduzetnika uplatio 600.000 kuna kako bi dobio posao od HEP-a, “Novosti” su analizirale prošlogodišnje poslovanje najvećih HDZ-ovih donatora koji su, prema službenim financijskim izvješćima HDZ-a, toj stranci u protekle dvije godine uplatili ukupno više od 18 milijuna kuna.

Radilo se tu o političkom reketu, kako je to navodno bilo u slučaju Montinga, ili pak o dobrovoljnim donacijama poduzetnika, zanimljivo je da su najveći donatori HDZ-a tvrtke koje ostvaruju goleme profite poslujući s državnim sektorom, koji je pod kontrolom vladajuće stranke. Štoviše, podmazivanje vladajuće stranke, a time i državne administracije, za neke je tvrtke praktički postalo jedna od knjigovodstvenih stavki, nešto poput redovnog troška poslovanja, budući da sredstva za HDZ izdvajaju svake godine. Nadalje, iako se to čini suludim, “Novosti” su utvrdile da vladajuću stranku doniraju čak i pojedine tvrtke koje posluju s golemim gubicima, a još luđe od toga, neke su tvrtke i zapale u gubitke upravo zbog isplata pozamašnih svota na račun HDZ-a.

Ludilo u kojem ima sistema

No poduzetnici vjerojatno imaju računicu po kojoj im se ulaganje u HDZ na koncu isplati, a da je njihovo ponašanje ipak krajnje pragmatično, pokazuju i financijski izvještaji njihovih tvrtki za 2009. godinu, iz kojih je primjetno da HDZ-ovi donatori uglavnom nisu toliki rasipnici da bi na isti način tratili sredstva pomažući lokalnoj zajednici, sportu ili kulturi.

Od navedenih 18 milijuna kuna službenih donacija tvrtki i pojedinca, oko pet milijuna kuna HDZ je dobio u 2008. godini, a gotovo 13 milijuna kuna u prošloj, poslovno kriznoj godini, no tijekom koje su se održavali lokalni i parlamentarni izbori. Najveća pojedinačna donacija iznosila je 775.000 kuna, a s obzirom na to da je novac dala ukupno 161 tvrtka, ograničili smo se na one koje su u HDZ uložile više od 200.000 kuna.

Među njima je najdrastičniji primjer donatora gubitaša tvrtka DIOKI Roberta Ježića, inače vlasnika “Novog lista”, koja je unatoč tome što su joj prihodi u 2009. godini pali za 38,8 posto, a gubitak iznosio čak 157,74 milijuna kuna, smogla snage da omiljenoj stranci uplati barem 300.000 kuna. Iako je DIOKI-jevo poslovanje dobrim dijelom izvozno orijentirano, nisu zanemarivi ni poslovi s državnim sektorom, pa ni povoljne odluke same Vlade, čije je povjerenstvo 2008. za gradnju LNG terminala izabralo upravo lokaciju DIOKI-jeve tvrtke kćeri DINA Petrokemije u Omišlju na Krku. Prošle je godine Ježić od državne naftne kompanije dobio i posao dužobalnog razvoza nafte, koji je INA prethodno oduzela dugogodišnjem koncesionaru, Jadranskom pomorskom servisu. Koliko je unosno biti dobar s vladajućima pokazuje i to što je Ježićeva novoosnovana tvrtka Dinamarin, iako nije poslovala ni punu godinu dana, iz tog posla lani uprihodila 39 milijuna kuna.

Još jedan donator gubitaš bila je tvrtka Geo gradnja, koja je poslovnu 2009. godinu mogla završiti s dobiti od 300.000 kuna, no kako je njen vlasnik Zvonko Biljecki odlučio donirati HDZ-u čak pola milijuna kuna, završila ju je s gubitkom od 259.713 kuna. To znači da je zbog donacije HDZ-u i država ostala bez poreza na dobit. Teško je reći koji je interes Geo gradnje da financira HDZ, budući da ta tvrtka ima prihode samo od izgrađenog objekta koji sada iznajmljuje. Kako je od najma uprihodila 3,4 milijuna kuna, ispada da je na HDZ potrošila čak 15 posto svojih ukupnih prihoda, pa zbilja nije neumjesno zapitati se je li njen vlasnik normalan. No Biljecki je vlasnik još jedne tvrtke, Geofota, koja se bavi zračnim geodetskim snimkama, a koja je HDZ-u donirala gotovo neprimjernih 60.000 kuna, iako posluje s godišnjim profitom od gotovo 50 milijuna kuna. Evo tajne njegovog “ludila”: prema godišnjem izvješću te tvrtke, ona tek 25 posto prihoda ostvaruje od privatnih i inozemnih naručitelja, dok 41 posto naplati od državnih institucija i poduzeća te još 35 posto od lokalnih uprava.

GIU ELMEH i TOI-TOI jedva u plusu

Sličan je slučaj tvrtke Kappa, koja je 2009. završila sa skromnom dobiti od 30.930 kuna, a koju će morati iskoristiti za djelomično pokriće dvostruko većeg gubitka iz 2008. godine. Gubitak je mogla i potpuno pokriti, no radije je HDZ-u uplatila 300.000 kuna. Ni vlasnik ove tvrtke nije lud: Osijek-Koteks, izvođač krupnih građevinskih radova na državnim autocestama, na tome je ostvario dobit od 14 milijuna kuna, pa je i sa svojeg računa HDZ-u donirao 200.000 kuna.

Nakon donacija HDZ-u, u plusu su jedva završile i tvrtke GIU ELMEH i TOI-TOI, koje su vladajućoj stranci uplatile po 200.000 kuna. Iako je profit poduzetnička svetinja, dobit GIU ELMEH-a svedena je zbog toga na skromnu 53.171 kunu, a TOI-TOI-ja na još skromnijih 45.068 kuna. Gospodarsko interesno udruženje ELMEH sastoji se od riječke Metalogradnje, Elektrotehnika marine i Brodogradilišta Cres, a posluje s državnim brodogradilištima, državnim brodarom Jadrolinijom i radi na vodoopskrbi i odvodnji niza gradova. Reference TOI-TOI-ja, koji se bavi postavljanjem mobilnih WC kabina, kreću, pak, od Hrvatskih autocesta, Ministarstva financija, MUP-a, Crocso naftnih servisa i INA-e, a slijedi niz gradova, turističkih zajednica, dok su pri završetku liste HRT i Hrvatske željeznice.

S državom obilno posluje i tvrtka Werkos iz Osijeka, koja je HDZ-u donirala 200.000 kuna. Werkos, u vlasništvu Petra Velickog, ostvario je lani profit od 20,45 milijuna kuna na poslovima potpornih konstrukcija i zaštite od buke i odrona, a najveći naručitelji su mu druge građevinske tvrtke koje obavljaju poslove na državnim cestama, gradovi, Hrvatske ceste, Bina Istra, Županijska uprava za ceste i Hrvatske autoceste. Werkos se ove godine našao pod istragom Uskoka zbog ugovora s HAC-om iz 2005. za izgradnju burobrana na dionici Sv. Rok-Maslenica, koji je na natječaju bio vrijedan 44,9 milijuna kuna, a kasnije narastao za još 10,7 milijuna kuna.

Slično se ponaša još nekoliko visokoprofitabilnih tvrtki. Tvrtka Monter-Strojarske montaže, uplatila je HDZ-u pola milijuna kuna, a 2008. dala je toj stranci 200.000 kuna. Dobit Montera lani je iznosila 16,73 milijuna kuna, a ostvarena je mahom na gradnji magistralnih i odvodnih plinovoda, gradskih plinskih i vodovodnih mreža, rekonstrukcijama INA-inih rafinerija, objekata Plinacra i INA Naftaplina. Njeni su najvažniji naručitelji Ina, HEP, Plinacro i Janaf, a kako se navodi u financijskom izvješću tvrtke, od njih očekuju većinu prihoda i u ovoj godini.

Tvrtka Đurkin, u vlasništvu Zlatka Đurkina iz Čakovca, lani je ostvarila dobit od 13 milijuna kuna i HDZ-u donirala 438.494 kune, a na referentnoj listi nalazi joj se opremanje osnovnih škola, Medicinskog centra u Čakovcu, Carinske uprave u Koprivnici, Zavoda za javno zdravstvo, izgradnja plinske i vodovodne mreže. Najveći donator HDZ-a sa 775.000 kuna lani je bila privatizirana križevačka tvrtka Radnik, čiji je vlasnik, netipično za HDZ-ove donatore, dao još dva milijuna kuna raznim sportašima, udrugama, studentima i drugima. Radnik je imao profit od 12 milijuna kuna, a između ostalog gradi ceste, škole, fakultete, stanove POS-a i trgovačke centre.

Radije investiraju u HDZ nego plaćaju porez

Jedan od redovitih donatora HDZ-a je tvrtka Soboli, što ju je zajedno s bivšim kolegama iz obavještajne zajednice bio osnovao Tomislav Karamarko, sadašnji ministar unutarnjih poslova, koji je svoj vlasnički udio navodno prodao prije pet godina. Soboli i s njom povezane tvrtke Doron net, Ippon security i Caballis net većinu prihoda ostvaruju od državnih tvrtki, a među klijentima su im INA, Hrvatske ceste, MORH, Croatia osiguranje i Podravka. Soboli je od toga lani ostvario dobit od pet milijuna kuna, a HDZ-u je donirao 300.000 kuna, što će reći šest posto. Preklani je imao 2,6 milijuna kuna dobiti, a za HDZ je izdvojio 280.000 kuna ili 11 posto.

Riječka tvrtka Tekol-Teri, čiji je vlasnik Mato Markanović najveći kooperant brodogradilišta 3. maj, donirala je HDZ-u 300.000 kuna, što je 15 posto njene lanjske dobiti od 1,99 milijuna kuna. Markanović, koji je dugo godina bio član Nadzornog odbora 3. maja, istovremeno je s tim brodogradilištem sklapao poslove vrijedne 40 milijuna kuna, a primjer je poduzetne osobe koja će radije investirati u HDZ nego državi plaćati porez. No donacija ga u promijenjenoj, antikorupcijskoj klimi ipak nije mogla spasiti, pa je prije mjesec dana riječka policija podnijela protiv njega kaznenu prijavu zbog utaje teške 90 milijuna kuna. Njegova tvrtka Teri Crotek tri godine je imala račun u blokadi čime je izbjegavala plaćanje poreza i doprinosa, dok je on svoja potraživanja naplaćivao preko Tekol-Terija.

Na koncu, značajnu donaciju od 600.000 kuna HDZ-u je lani dala tvrtka Inter-net, koja na računalnoj opremi ostvaruje dobit od četiri milijuna kuna. Iz poslovne dokumentacije tvrtke nismo mogli utvrditi u kojoj mjeri posluje s državom, no nakon dosadašnje analize, činjenica da je u HDZ investirala 15 posto svoje lanjske dobiti govori sama za sebe.