I Crnogorci žele referendum

Članstvu Crne Gore u NATO-u protivi se 40 odsto građana, učlanjenje u ovu alijansu podržava 32 odsto, a dvije trećine Crnogoraca misle da je referendum pravi način za donošenje takve odluke, najnoviji su rezultati istraživanja Centra za demokratiju i ljudska prava.

Opozicija tvrdi da je podrška građana članstvu Crne Gore u NATO-u slaba zbog rezervisanosti dijela vlasti prema alijansi, a eventualni angažman opozicionih političara u kampanji ne bi povećao podršku. Čelni ljudi najjačih opozicionih partija tvrde da ne očekuju da bi građani u dogledno vrijeme mogli promijeniti raspoloženje prema članstvu Crne Gore u NATO-u. Po njihovom mišljenju, Vladina komunikaciona strategija nastaviće s lošim rezultatima, ali ne isključuju ni pritiske stranih diplomata da se opozicija uključi u kampanju.

Vladajuće strukture stavove opozicionih lidera tumače kao u potpunosti kontradiktorne jer, navodno, umjesto jasnih odgovora na pitanje da li podržavaju Crnu Goru u težnji za članstvom u zapadnoj vojnoj alijansi, oni se članstvu javno protive, ali ga istovremeno intimno podržavaju.

Kako pokazuju istraživanja CEDEMA-a, većina građana ne podržava članstvo u NATO-u, a u odnosu na prethodnu godinu primjetno je blago povećanje onih koji podržavaju NATO. Od februara 2008. do jula 2010, najmanji stepen podrške priključivanju alijansi bio je u junu 2008. – 26,3 odsto građana.

CEDEM-ovo istraživanje je pokazalo da 68 odsto građana smatra da o članstvu u alijansi treba odlučivati na referendumu, a oko šest odsto smatra da o tome treba da odluči Skupština.

Interesantno je da građani smatraju da bi članstvo u NATO-u ugrozilo odnose sa Srbijom i Rusijom – oko 37, odnosno 36 odsto. Više od polovine ispitanika vjeruje da bi to dovelo do pozitivnog odnosa sa SAD-om. Nešto više od polovine građana, 54,7 odsto, smatra da bi Vlada i vladajuće strukture imale najviše koristi od ulaska u NATO, dok 17,2 odsto smatra da bi najviše koristi imali građani. Najveći problem članstva u alijansi građani vide u slanju vojnika u mirovne misije, a natpolovična većina ispitanika odgovorila je da nema primjedbe na članstvo Crne Gore u NATO-u.

Dosadašnja istraživanja javnog mnijenja, koje godinama unazad sprovodi Centar za demokratiju i ljudska prava, pokazuju da članstvo Crne Gore u NATO-u podržava maksimalno 31 posto građana, da se članstvu protivi između 44 i 46 procenata, a da oko 25 odsto ispitanika nema određeno mišljenje.