Meditacijom do zdravlja

Dok mnogi meditaciju smatraju čisto duhovnom vježbom, medicinska su istraživanja tijekom prošlih desetljeća utvrdila da ona svojim praktičarima daruje mnoge dobrobiti i za fizičko zdravlje. U različitim oblicima meditacije osoba opušta tijelo i um oslobađa od svih uznemirujućih misli, kao što su dnevni događaji, stvari koje treba obaviti i svi ostali sadržaji koji nas svakodnevno gnjave. To se postiže tako da pažnju usmjerimo na svoje disanje, što se naziva pozornom meditacijom u budističkom duhu, ili na ponavljanje riječi ili zvuka kako bismo uznemirujuće misli odagnali iz uma. Ovo je hinduistički koncept.

Bez obzira na vrstu meditacijske prakse, mnoge studije pokazuju kako se tijekom i odmah nakon meditacije u tijelu dešavaju promjene. Istraživanja američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta upućuju na to kako meditacija može pogodovati fizičkom zdravlju osobe utječući na živčani sustav, sustav unutar tijela koji regulira organima i mišićima i kontrolira funkcije poput disanja, probave, srčanog ritma, znojenja i drugog. Upravo učinci meditacije na živčani sustav najviše intrigiraju istraživače.

Simpatički živčani sustav je taj koji kreira reakciju “bori se ili bježi”. Pod njegovim utjecajem rad srca se ubrzava, a krvne žile stežu i na taj način usporavaju protjecanje krvi. S druge strane, parasimpatički živčani sustav usporava srčane otkucaje i disanje, što rezultira opuštenim krvnim žilama, a to dovodi do pojačanog optoka krvi i boljeg metabolizma. U više navrata je dokazano da meditativna stanja zaista usporavaju srčani ritam, na taj način poboljšavajući i optok krvi i probavu. Meditacija se može smatrati privremenim poboljšanjem u općem funkcioniranju tijela.

Budući da se smatra da meditacija poboljšava i sposobnost koncentracije, čini se da je samo mali korak do toga da je počnemo percipirati kao sredstvo za poboljšanje tjelesnog i umnog potencijala za nošenje sa stresnim situacijama na način koji nije prirodna sklonost našeg tijela. Dok instinkt “bori se ili bježi” ne možemo ukloniti iz fizioloških karakteristika našeg tijela, meditaciju sigurno možemo smatrati načinom treninga za opću dobrobit.

Američki Nacionalni zdravstveni institut napravio je veliku listu specifičnih zdravstvenih dobrobiti koje su posljedica redovitog prakticiranja meditacije. Pobrojimo neke: smanjena uznemirenost, smanjena bol, ublažavanje simptoma depresije, smanjenje stresa, prevladavanje nesanice, smanjenje simptoma kroničnih bolesti kao što su srčana bolest, rak, HIV i druge, snižavanje krvnog tlaka, usporavanje srčanog ritma, smanjenje slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje tkiva, smanjenje razine kolesterola, poboljšani dotok zraka u pluća.

Najnovija medicinska istraživanja sada su usmjerena na utvrđivanje stupnja do kojeg ljudi uistinu mogu smanjiti fizičke simptome pozitivnim mentalnim stavom, a prvenstveno na placebo učinak koji je viđen u testiranju lijekova i meditacije. Kako stvari stoje, uskoro možemo očekivati i znanstveno potvrđivanje korisnosti prakticiranja meditacije za pripomaganje ozdravljenju od različitih vrsta bolesti. Poznata je činjenica da su drevne medicine, na primjer kineska i indijska, jako veliku važnost pri liječenju pridavale individualnom stanju svijesti pacijenta i prema njemu određivale specifične tretmane. Moderna medicina u svojoj usmjerenosti na usavršavanje novih vrsti lijekova zaboravila je na te prokušane metode iz prošlosti i okrenula se generaliziranju. Izgleda da je polako došao trenutak da se neke stvari vrate na pravo mjesto.