Nema više jeftine kupovine u Srbiji

Tema koja zaokuplja pažnju stanovnika područja uz granicu sa Srbijom, u što spada i Baranja, svakako su carinska ograničenja oko uvoza određenih predmeta za ličnu upotrebu, poput hrane, odeće, higijenskih potrepština, cigareta i pića, koja se odnedavno primenjuju na graničnim prelazima u Hrvatskoj. Posebno onim graničnim prelazima koji se nalaze na području dve najistočnije županije, Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske.

Narodskim jezikom rečeno, svaki pojedinac koji je do sada za svoje potrebe u susednoj Srbiji kupovao jednu šteku cigareta i nekoliko flaša piva, sada će ili morati prestati pušiti i piti ili konzumiranje duvanskih proizvoda i napitaka od ječma svesti na razumnu meru, a isto pravilo vredi i za druge predmete. Evo jednog primera koji se dogodio nedavno i koji nije usamljen.

– Nezaposlen sam i da bih preživeo, s vremena na vreme prevozim ljude u Srbiju i po povratku nosim šteku cigareta. Za vreme poslednje vožnje, u automobilu sam prevozio četiri odrasle osobe i imali smo pet šteka cigareta. Na graničnom prelazu Batina sve smo uredno prijavili, no carinik nam je rekao da imamo pravo preneti samo dve kutije po osobi. Pošto mi to nije bilo poznato, inzistirao sam na tome da mi se pokaže zakon koji to pravilo propisuje. Carinik je, koristeći svoj položaj, držao predavanje, odugovlačio je, malo smo se porečkali i, kako nisam imao živaca to trpeti, okrenuo sam automobil i ponovo ušao u Srbiju, a potom se preko graničnog prelaza Bogojevo najnormalnije, s pet šteka cigareta, vratio u Hrvatsku. Napominjem da me na Bogojevu niko ništa nije pitao, iako smo sve prijavili, dakle ni reči o novim carinskim pravilima, govori jedan Belomanastirac, koji je iz razumljivih razloga želeo ostati anoniman.

Ovaj primer samo je jedan u nizu sličnih s kojima su se susretali građani, koji su zbog raznih razloga prisiljeni svakodnevno ili povremeno putovati između dve susedne države.

Prema informacijama iz carine, a one se mogu proveriti i na službenoj stranici Carinske uprave Republike Hrvatske, ovo ograničenje se ne odnosi na osobe koje mogu dokazati da se ne vraćaju iz pograničnog područja susedne države i tu državnu granicu prelaze s pasošem, te ako mogu dokazati da su određene predmete koji spadaju u kategoriju nekomercijalnih kupile izvan pograničnog područja. Osobama koje pak državnu granicu prelaze s pograničnom propusnicom i dalje će se dozvoljavati unos cigareta, pića, hrane, odeće i higijenskih potrepština bez uvoznih davanja, ali samo u slučaju ako te količine ne prelaze dnevnu potrebu što je svojevremeno definisano bilateralnim sporazumom sa Srbijom.

Dakako da najveći broj građana, ne računajući one koji zarađuju na švercanju robe i koji sasvim sigurno sa sobom ne nose račune kao dokaz, nema ništa protiv zakona, ali boli činjenica da se nova ograničenja primenjuju selektivno. Neki građani, rekli bismo s razlogom, to tumače kao svojevrsni oblik diskriminacije, jer se carinska pravila tumače i primenjuju različito od prelaza do prelaza. Kada se ima u vidu da ista carinska pravila ne vrede u slučaju susedne Bosne i Hercegovine i Mađarske, građani su time dodatno zbunjeni i ogorčeni.