Obilježena godišnjica Teslina rođenja

Bez velike političke pompe i govora, ali ipak preskromno, Hrvatska je 10. jula obilježila godišnjicu rođenja Nikole Tesle, jednog od najvećih svjetskih naučnika.

Srpsko narodno vijeće odalo mu je počast polažući vjenčić na spomenik u centru Zagreba, rad Ivana Meštrovića koji je prije četiri godine iz kruga Instituta “Ruđer Bošković” premješten na sadašnju lokaciju. Osim tog vjenčića i jedne kitice cvijeća, oko spomenika nije bilo drugih znakova sjećanja.

Tesle su se sjetili u Memorijalnom centru “Nikola Tesla” u rodnom mu Smiljanu kod Gospića, gdje se skupio jedan broj njegovih obožavalaca iz cijele Hrvatske, te na okruglom stolu na kome su učestvovali fizičar Davor Pavuna, beogradski novinar i publicist Aleksandar Milinković, kustos zagrebačkog Tehničkog muzeja Renato Filipin i profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Velimir Srića. Naznačena je još jedna kontroverza iz naučnikovog života: Tesla je na formularu američkog ureda za imigraciju kao datum svog rođenja napisao 15. jun 1856, a ne 10. jul, koji se smatra datumom njegova rođenja.

U prostorijama Kulturno-informativnog i obrazovnog centra “Lukijan Mušicki” u Karlovcu, članovi KIOC-a, županijskog VSNM-a i pripadnici srpske zajednice prigodnom i skromnom svečanošću obilježili su 154. godišnjicu Teslinog rođenja. Kao što je poznato, Tesla je maturalnu gimnazijsku svjedodžbu primio u karlovačkoj gimnaziji. Značajnijih obilježja njegovog boravka u Karlovcu, nažalost, nema. Srpska zajednica pokušavala je nešto učiniti, davala je prijedloge, ali adekvatnog odgovora gradskih i županijskih vlasti nije bilo.

U prostorijama Srpskog kulturnog društva Istre “Nikola Tesla” iz Pule održana je dobro posjećena tribina pod nazivom “Tesla – život i djelo”. Milan Čubrilo održao je iscrpnu prezentaciju o Teslinom djetinjstvu, školovanju i naučnom radu u Americi, a naročitu pažnju posvetio je njegovim otkrićima i patentima. Prisutni su mogli čuti sve o okretnom magnetskom polju i elektromagnetskom motoru kao temelju tehnike izmjeničnih struja, te o bežičnom prijenosu energije. Tribini su prisustvovali sekretar pododbora “Prosvjete” iz Moravica Novica Vučinić, gosti iz makedonskog Kulturnog društva “Kočo Racin” i predstavnici Udruge mladih Pula.

– Od svog osnivanja, Srpsko kulturno društvo Istre “Nikola Tesla” obilježava sve značajne datume vezane uz život i rad našeg najznačajnijeg naučnika, koji je svojim dostignućima i izumima neizmjerno zadužio svoj narod i cijelo čovječanstvo, kaže Branka Daić Bursać.

U sklopu sjećanja na Teslin život i rad članovi društva položili su cvijeće na njegovu bistu u Puli. N. J. i M. C.