Pretplaćeni na HDZ

Kaos na HRT-u prošlog je tjedna dosegao razmjere apsurda kada je neuništiva novinarka te kuće Hloverka Novak Srzić, koja je početkom godine zbog neprofesionalnosti smijenjena s mjesta glavne urednice Informativnog programa HTV-a, samo pola godine kasnije, zbog svoje profesionalnosti postavljena na još višu funkciju, onu vršiteljice dužnosti direktorice cjelokupnog televizijskog programa.

Isto tijelo, Programsko vijeće HRT-a koje ju je prvom prilikom srušilo, sada ju je postavilo, s tim da je ovaj put HDZ-ova prisavska uzdanica došla glave dvjema članicama i jednom članu Vijeća, koji su zgroženi takvom odlukom kolega podnijeli ostavke na svoje funkcije. Njeno imenovanje ozlojedilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, koje je od Sabora zatražilo da razriješi i preostale članove Vijeća, i to zbog kršenja zakona po kojem bi trebali štititi javni interes, što svojim kontradiktornim odlukama ne čine. Skupina intelektualaca okupljenih oko Građanskog odbora za ljudska prava, imenovanje Hloverke Novak Srzić nazvala je odlukom koja je “uvreda zdravom razumu”, navodeći da je dotična svojim ukupnim dugogodišnjim djelovanjem postala “simbolom pristranog, a ne tako rijetko i huškačkog, televizijskog novinarstva”.

Crnogorac: Bez izbora Hloverke kaos bi bio još veći

S obzirom na to da je opisano djelovanje prakticirala osobito pod režimom Franje Tuđmana, mnoge je iznenadila činjenica da je njeno imenovanje kao predstavnik manjina u Vijeću podržao i Dragan Crnogorac, inače član SDSS-a i predsjednik Zajedničkog vijeća općina. Darinka Janjanin, Crnogorčeva prethodnica u Programskom vijeću, nazvala je njegov postupak sramotom za srpsku zajednicu i ostale manjine koje bi trebao zastupati, tražeći od SDSS-a da zbog toga reagira.

– Mislim da Darinka Janjanin nije bila dovoljno upoznata s konkretnom situacijom. Dok je bila u Vijeću, često je upozoravala na greške Hloverke Novak Srzić u Informativnom programu, ali mislim da se ovaj put zaletjela – kaže Crnogorac, navodeći da osporavana HTV-ova novinarka na novoj funkciji neće imati ovlasti za uređivanje Informativnog programa, kroz koji se najviše manifestira politički utjecaj. Budući da je Vijeće prije njenog imenovanja razriješilo dotadašnjeg direktora programa Domagoja Burića, koji je duže vrijeme izbivao s posla, Crnogorac tvrdi da bi zbog neizbora Hloverke Novak Srzić, koja je bila jedini kandidat za to mjesto, nastao još veći kaos.

– Od nje očekujem da osigura programsku shemu i ne stvara loše odnose među ljudima, kao što je to bio slučaj za njenog mandata u Informativnom programu. U svakom slučaju, ako vidim da se pojavljuju takvi problemi, tražit ću od ravnatelja HTV-a Mislava Stipića, koji ju je predložio, da zajedno s njom snosi odgovornost. Glasao sam za nju jer nije bilo alternative i to je bio moj doprinos tome da u sljedećem privremenom razdoblju na toj funkciji bude netko tko barem ima zanatskog iskustva, tako da program trpi što manju štetu. Kalendarski je nastupilo ljeto, a mi još nismo imali programsku shemu i program je bio obezglavljen. To kaotično stanje više se nije moglo trpjeti. Stav drugih vijećnika, koji nisu htjeli za nju glasati, bio je više stvar odbojnosti prema Hloverki Novak Srzić, no ja sam htio postupiti racionalno, da osiguramo neke uvjete za ovaj privremeni period. Bojim se da se drugi kandidat ne bi pojavio i da bismo upali u još gore stanje, u kojem više nitko ne bi znao tko je šef i tko što radi – opravdava svoju odluku Crnogorac, navodeći da iza nje i dalje stoji.

No ljetna programska shema bila je objavljena i prije izbora Hloverke Nozak Srzić, pa je već taj argument pomalo neobičan, a još je neobičnije da je Crnogorca izrazito brinula mogućnost da program ostane bez direktora, dok ga očigledno ne zabrinjava činjenica da je zbog toga ostao bez troje kolega u Programskom vijeću, glavnom tijelu HRT-a koje je sada potpuno rastureno. Vijeću još od konca prošle godine nedostaje 11. član, jer ga HDZ nije htio potvrditi u Saboru, a sadašnjim odlaskom Sanje Modrić, Marine Škrabalo i Damira Grubiše spalo je na sedam članova, pa više ni teoretski ne može izabrati glavnog ravnatelja, budući da je za to potrebno osam glasova.

Sva sila v.d.-ova

Dojam o aktualnoj krizi upravljanja na HRT-u može se steći već samim nabrajanjem tamošnjih raznoraznih vršitelja dužnosti, od v.d. glavnog ravnatelja Josipa Popovca, preko v.d. ravnatelja Televizije Mislava Stipića, v.d. ravnatelja Radija Zorana Mihajlovića, v.d. ravnateljice Glazbene proizvodnje Sande Vojković Smiljanić, v.d. glavnog urednika Informativnog programa Renata Kunića, pa sve do nove v.d. direktorice programa HTV-a Hloverke Novak Srzić.

Istovremeno, HDZ je taj kaos odlučio staviti pod kontrolu, i to vlastitu kontrolu, poslavši ovog tjedna u saborsku proceduru prijedlog novog Zakona o HRT-u, o čijim su intencijama “Novosti” već pisale, a koji je izazvao žestoko protivljenje oporbe. Najsporniji članci tog zakona predviđaju da se javnoj televiziji uvodi nadzorni odbor, čije članove postavlja Vlada, a ti će delegati vladajuće stranke potom zajedno s Programskim vijećem birati predsjednika i članove Uprave HRT-a, te donositi statut i program rada javne radiotelevizije.