Princ protiv države

Na konferenciji za novinare u organizaciji Foruma 2010. i Udruženja pravnika Crne Gore, održanoj nedavno na Cetinju, princ Nikola Petrović Njegoš je poručio da je krajnje vrijeme da se isprave istorijske nepravde, ne samo preko novih udžbenika istorije ili podizanja spomenika, nego i pozitivnim stavom prema živim potomcima crnogorske dinastije.

– Naše prisustvo može biti blagodarno i korisno za Crnu Goru. Osim kao simbol koji ima snagu da poveže današnju Crnu Goru sa njenom slavnom prošlošću, ubijeđen sam da bih lično mogao pozitivno doprinijeti razvoju i promociji Crne Gore – rekao je Nikola Petrović i dodao da je akt rehabilitacije i pravednog rješenja statusa crnogorske dinastije potreban Crnoj Gori zbog njenog odnosa prema svojoj prošlosti i istoriji.

Na konferenciji je zaključeno da je rješenje statusa crnogorske dinastije bitno kako za crnogorsku državu tako i za njeno uvažavanje fundamentalnih ljudskih prava, među kojima je i privatna svojina, a odnos crnogorskih vlasti prema potomcima dinastije Petrović u najmanju ruku je nekorektan, posebno nakon obnove državne nezavisnosti 2006.

Uzaludno čekanje nezavisnosti

Princ Nikola je rekao da je sa porodicom doživio ogromno razočaranje i teškoće posljednjih godina, posebno od obnove crnogorske nezavisnosti, za koju se, kako kaže, svesrdno zalagao.

– Ovdje se, iznad svega, radi o Crnoj Gori i o istorijskim korijenima koji su vezali njenu sudbinu sa sudbinom moje porodice, a ne čisto o materijalnim stvarima za koje izvjesni pretenduju da su u biti mojih potraživanja, što nije tačno – kazao je potomak Petrovića. Rekao je i da ne želi da polemiše, već da privede kraju diskusiju započetu 2004. sa Vladom Crne Gore. On se nada da će crnogorska Vlada biti u mogućnosti da, kao što je to najavila u štampi, predloži napokon jedno trajno i časno rješenje koje bi kraljevskoj porodici dozvolilo da bude prisutna prilikom proslave stogodišnjice Kraljevine Crne Gore.

Tanja Spičanović, pravna zastupnica Nikole Petrovića, objasnila je da je njegov zahtjev za rehabilitaciju i otvaranje pitanja restitucije konfiskovanih dobara crnogorske dinastije poslat još 2004. godine i da od tada traje prepiska sa crnogorskim zvaničnicima. Vlada Crne Gore donijela je 2005. privremeno rješenje koje se sastojalo u stavljanju na raspolaganje potomcima dinastije Petrović Njegoš dijela Plavog dvorca i stare kuće kralja Nikole na Njegušima. Privremene mjere nisu prerasle u trajno rješenje, a Vlada je tada dala argument da se “pitanja rehabilitacije i imovinskih prava dinastije Petrović mogu regulisati samo posebnim zakonom”, koji nije predviđen programom Vlade i da je neophodno postojanje samostalne države da bi se mogle ispravljati istorijske nepravde. Obnovljeni zahtjev iz decembra 2009, kada je nezavisnost bila uveliko obnovljena, u kojem se traži puna rehabilitacija dinastije Petrović i restitucija koja bi podrazumijevala obeštećenje u dogovorenoj novčanoj sumi, ostao je bez odgovora. Nije došlo ni do najavljene pripreme prijedloga zakona kojim bi se isključivo opredijelilo pitanje statusa dinastije Petrović.

Obnova i izgradnja Cetinjskog bijenala

Nikola Petrović već šest godina suspenduje svoje aktivnosti u Crnoj Gori, a razlog je prestanak podrške Vlade Cetinjskom bijenalu. Odluka crnogorskog ministra kulture Branislava Mićunovića da velika umjetnica performansa Marina Abramović obnovi Cetinjsko bijenale, za kraljevskog potomka koji je 1990. utemeljio ovu manifestaciju, predstavlja još jedan beskrupulozan akt države protiv njega. Princ je poručio da želi da obnovi bijenale i da u njemu učestvuje i Marina Abramović, podsjećajući da je Cetinjsko bijenale ugašeno 2004, pošto je Vlada Crne Gore, “ova ista, današnja, obustavila finansijsku podršku za taj projekat”. Kazao je i da ni sa kim nije kontaktirao niti ga je neko pitao za mišljenje o obnavljanju bijenala.

Crnogorski ministar kulture i Marina Abramović dogovorili su prošle sedmice obnovu Cetinjskog bijenala i osnivanje Instituta za razvoj performansa. Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da je umjetnica prihvatila inicijativu ministra Mićunovića da bude na čelu obnovljene manifestacije, ali i da u Crnoj Gori osnuje “Marina Abramović institut za razvoj performansa”.

    Od Karađorđevića traži izvinjenje

    Princ je zatražio od srpske i jugoslovenske dinastije Karađorđević da se javno izvini dinastiji Petrović Njegoš za nedostojno ponašanje njihovih predaka 1918, smatrajući da bi to bio jedan častan gest i da bi omogućio istorijsko pomirenje.

    – Jasno je da obje strane događaje iz tog razdoblja tumače različito, ali je isto tako jasno da je moja porodica patila zbog Karađorđevića. Tokom trajanja Kraljevine SHS, bili su bačeni u zapećak, zabranjeno im je da se vrate u svoju zemlju, a tada su vladali Karađorđevići. Ne želim da ispravljam istoriju, nego da ukažem na objektivno čitanje, nakon čega bi trebalo urediti odnose između dvije porodice. Prvi korak, kroz izvinjenje, treba da stigne od njih – rekao je Nikola Petrović.