Razgovori u sjenci diplomatskog skandala

Teme razgovora predsjednika Crne Gore i Srbije bile su razne, a u prvom planu su bili već 18 mjeseci zategnuti odnosi Podgorice i Beograda zbog priznavanja Kosova. Predsjednik Srbije Boris Tadić složio se sa crnogorskim kolegom oko toga da se mora poboljšati ekonomska saradnja dviju država u borbi protiv organizovanog kriminala. S tim u vezi, Filip Vujanović je nakon susreta s Tadićem najavio zaključivanje sporazuma o ekstradiciji državljana optuženih za organizovani kriminal.

Brisanje iz protokola

Što se Kosova tiče, Tadić je rekao da podržava odluku Crne Gore da postane članica NATO-a, ali da ne razumije razloge zbog kojih je Podgorica priznala nezavisnost Kosova. Kosovo će, nema sumnje, i dalje biti osjetljiva diplomatska tema, posebno kada su u pitanju granice sa novonastalom državom, koju je priznalo 69 uglavnom relevantnih država, članica UN-a. Tadić je insistirao u razgovorima da zvanična Podgorica mora biti tolerantnija po pitanju prava Srba u Crnoj Gori, ističući da su oni narod, a ne manjina.

Dolazak srbijanskog predsjednika u Podgoricu učinio je i da ispliva sukob u vrhu vladajuće koalicije, koji je kulminirao diplomatskim presedanom: predsjednik Vujanović izbrisao je iz protokola za susrete sa Tadićem predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, uprkos činjenici da su prilikom nedavne posjete hrvatskog predsjednika Ive Josipovića obavljeni susreti na sva tri nivoa. Vujanovićeva odluka je posljedica nesuglasica unutar vladajuće koalicije koje datiraju od lokalnih izbora održanih u maju i nesporazuma između DPS-a i SDP-a prilikom konstituisanja vlasti u Podgorici. Tada je na sastanku koalicionih partnera na kome je dogovarana postizborna koalicija u Podgorici, Vujanović poručio Krivokapiću da će naći način da mu vrati to što se, mimo znanja državnog vrha, ranije sastao sa predsjednikom Srbije Tadićem. Odluku predsjednika Crne Gore da ga izostavi iz zvaničnog protokola posjete, Krivokapić je ocijenio kao neviđeni presedan kojim se šalje loša poruka za odnose Podgorice i Beograda. U izjavi podgoričkim medijima nije želio da precizira ko je odgovoran za izostavljanje njegovog susreta sa Tadićem, rekavši da ne želi da “ulazi u mjerenje krivice”.

Saga o savjetnicima

No, ako su predsjednik parlamenta i njegovi saradnici izostali sa razgovora, večere i koktela, opozicija je bila više nego prisutna. Tadić se susreo gotovo sa svim liderima parlamentarnih stranaka. Ipak, glavna zvijezda na Cetinju bio je prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović. On je predsjednicima Tadiću i Vujanoviću održao besjedu, uporedivši ih sa Karađorđem i Svetim Petrom Cetinjskim. Nakon izlaska duhovno-političke elite iz cetinjskog manastira, Cetinjani nisu bili baš oduševljeni. Niko od okupljenih građana nije htio da se rukuje niti da priđe dvojici predsjednika.

Tadić se u Podgorici susreo i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem, koji je rekao da je razgovor bio koristan. Na pitanje novinara da li se razgovaralo o tvrdnjama da se pojedini savjetnici predsjednika Tadića miješaju u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori tokom lokalnih izbora, Đukanović je kazao:

– To je nešto sa čim sam svakako upoznao predsjednika Tadića, ali to nije, da kažem, dominiralo u našim razgovorima. Znate, mimo susreta predsjednika država i predsjednika vlada, kontinuirano se odvija razmjena informacija nadležnih državnih organa i službi. Takođe, razmjena informacija među bezbjednosnim agencijama ANB i BIA. Tako da je određenih kontakata na tu temu bilo i biće ih.

Predsjednik Tadić je pored zvaničnih posjeta obišao Herceg Novi, gdje je nedavno otvoren konzulat Srbije, a zatim je posjetio i svoje rođake u selu Smriječno u Pivi.