Sahranjeni po konvencijama, ubijeni nekonvencionalno

U Medarima kraj Okučana završena je ekshumacija prve grobnice u kojoj su pokopane žrtve stradale u akciji “Bljesak” 1995. godine. Iz zajedničke grobnice 30. juna i 1. jula ekshumirani su posmrtni ostaci 28 osoba, od toga troje djece. Podsjetimo, u Medarima je stradalo sedmero članova porodice Vuković.

Ekshumaciju je obavila Uprava za zatočene i nestale pri Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, dok su u svojstvu posmatrača prisustvovali predstavnici Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC), te Komisije za nestala lica Republike Srbije i Instituta za nestala lica BiH. Postupku ekshumacije prisustvovali su i Aleksandar Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a, te Marko Popović, savjetnik potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca.

Sa ekshumiranih tijela uzeti su uzorci kako bi bila obavljena DNK analiza, a ostaci su prevezeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu zbog obdukcije i identifikacije.

Imena za dva mjeseca

Ivan Grujić, šef Komisije za zatočene i nestale, ustvrdio je da su sva grobišta, nastala nakon vojno-redarstvene akcije “Bljesak” i “Oluja”, smještena u okviru groblja i da su napravljena sukladno ženevskim konvencijama.

– Po zbirnim podacima jedinstvenog popisa osoba, koji je sastavljen u suradnji s Međunarodnim komitetom Crvenog križa i nadležnim institucijama Republike Srbije i BiH, na području zapadne Slavonije još se oko 100 osoba vode kao nestale, a na teritoriji cijele Hrvatske ukupno je 1.875 nestalih osoba – rekao je Grujić i poručio da će tek nakon provedenog postupka identifikacije članovi porodica dobiti potrebne odgovore o sudbinama svojih najmilijih.

– Imamo kadrovske i tehničke uslove da se postupak identifikacije obavi jako brzo, u toku sljedeća dva mjeseca – obećao je Grujić, ali i naveo da izvjesne poteškoće stvaraju formalnosti oko dobivanja rezultata analize krvi osoba koje su svoje uzorke dale nekim međunarodnim institucijama.

– Iako smo s njima sklopili ugovore o razmjeni informacija, taj proces ima sporiju dinamiku –  kazao je Grujić i pozvao sve osobe koji sumnjaju da se tijela njihovih rođaka nalaze u zajedničkom grobištu Medari, na javljanje u Upravu za zatočene i nestale, na telefon 01/61 69 179.

Iako se za grobnicu u Medarima znalo još od 1996. godine, ona je tek sad stigla na red jer, po riječima Grujića, nije bila na listi prioriteta.

– U prve prioritete spadaju situacije kada su posmrtni ostaci ugroženi, što nije bio slučaj u Medarima. Zatim na osnovu Zakona o suradnji sa Haškim tribunalom, ekshumacije se vrše na nekom prostoru kada iz Haga stigne zahtjev, kao što je bilo u Kninu, Gračacu, Korenici, Petrinji i Dvoru. Zatim na red dolaze zahtjevi s domaćih državnih odvjetništava koja vode određene procese. Sve ostalo pokušavamo staviti u okvir, da bude što prije i što jeftinije – rekao je Grujić.

Za zločine nad Srbima u toku “Bljeska” na području sektora Zapad još niko nije procesuiran, ni pred međunarodnim ni pred nacionalnim sudovima, tako da ni zajednička grobnica u Medarima nije bila na listi prioriteta, te se tek nakon 15 godina saznaje istina o stradalima.

Na potezu je pravosuđe

Tokom ekshumacije Grujić nije želio potvrditi da se radi o posmrtnim ostacima građana srpske nacionalnosti iz Medara jer “u ovom trenutku ne zna ni njihov identitet”.

– Znamo da su odavde, ali postoji Zakon o zaštiti podataka i o nacionalnoj strukturi možemo govoriti tek kada ona bude potvrđena. Tako da bih se ogradio – suzdržan je bio Grujić.

Međutim, Aleksandar Milošević kaže da izvještaji HHO-a, koji su do sada bili pouzdani, govore da je u Medarima stradalo 22 civila, te da je logično očekivati da su posmrtni ostaci ovdašnji civili srpske nacionalnosti.

– Nakon identifikacije ulazi se u pravosudnu fazu gdje se očekuje efikasan rad istražnog suca i državnog odvjetništva te podizanje optužnice. Očekujemo brzo podizanje optužnice za počinitelje, koje će biti lako utvrditi, jer ovo je mali teren, sve je zabilježeno, akcija nije dugo trajala – istakao je Milošević.

Na ovom području nalazi se još nekoliko sličnih grobišta (Okučani, Vrbovljani, Novska, Donji Rajić, Širinci, Lađevac, Cage, Donji Čaglić, Gavrinica, Ivanovac…) i nekoliko desetina pojedinačnih grobova. Na području sektora Zapad u “Bljesku” je, prema Veritasovim podacima, smrtno stradalo 283 lica srpske nacionalnosti, od čega 57 žena i devetero djece starosti do 14 godina.