Slučaj škole u Krnjaku prebačen na višu razinu

Nakon što je sredinom jula karlovačka županijska skupština promijenila pet od devet članova školskog odbora krnjačke OŠ “Katarina Zrinski”, prisiljavajući ih da sami podnesu ostavke, slučaj je prebačen na viši nivo i ovih bi dana trebao biti riješen. Naime, sastanku na temu rješenja problema te škole trebali bi prisustvovati potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, karlovački župan Ivan Vučić, srpski dožupan Milenko Rebić, načelnik Općine Krnjak Rade Kosanović, ravnateljica krnjačke škole Branka Tesla Janjanin, kojoj ove godine ističe mandat i predstoji joj reizbor, te osobe iz Karlovačke županije zadužene za školstvo.

Nepodobna ravnateljica

– Upisna područja naselja Tušilović, Okić i Brezova Glava izuzimaju se iz upisnog područja OŠ “Katarina Zrinski” u Krnjaku, a četiri člana školskog odbora zamjenjuju se novim članovima. Budući da se radi o području povratka izbjeglica, dakle području od posebne državne skrbi, a u nastojanju da stvorimo što povoljnije uvjete za održivi povratak izbjeglica, zamolio sam ministra znanosti, obrazovanja i sporta Radovana Fuhsa da se založi da se ovakve i slične odluke ne donose naprečac, a posebno da se naprečac ne mijenja mreža škola i njihovi vlasnički odnosi. Dobio sam ministrova obećanja, pa očekujem da se nastali problemi mogu rješavati u mirnoj i konstruktivnoj atmosferi, uvažavajući specifičnosti povratničkih sredina, kaže Uzelac.

“Budući da smo se obratili svim nadležnim institucijama i tijelima, ali nitko ne reagira niti nam odgovara na naše dopise, obratit ćemo se javnosti kako bismo objavili ovu priču o nepravdi i izigravanju zakona te kako bismo upoznali javnost što sve čine moćnici da ostvare svoje zamisli. Ako se nešto ovako radi ‘dolje’, što li se tek onda radi ‘gore'”, stoji u otvorenom pismu Branke Tesla Janjanin, direktorice krnjačke osnovne škole.

OŠ Krnjak treba biti ukinuta kao matična škola, jer prema novom državnom pedagoškom standardu neće imati više od 150 učenika. Dok odluka o pedagoškom standardu ne stupi na snagu, smjenjuju se nepodobni članovi školskog odbora krnjačke osnovne škole. Jedina zadaća novog odbora je smijeniti nepodobnu ravnateljicu zbog posve drugog problema: kako bi se povukla sudska tužba protiv Grada Karlovca zbog imovinsko-pravnih odnosa u vezi područne škole Tušilović, o čemu spor traje više od tri godine. Brojni pritisci na ravnateljicu o povlačenju tužbe nisu uspjeli, iako je više puta zbog toga bila zvana kod župana i dožupana.  Županijske vlasti nisu prihvatile prijedlog škole da se imovinsko-pravni odnosi Grada Karlovca i krnjačke škole razriješe izvansudskom nagodbom.

Sudsko prepucavanje

“Paradoks će u tome, čini se, biti što na kraju matična škola Krnjak neće biti ukinuta odlukom osnivača, Karlovačke županije, već novim državnim pedagoškim standardom, odnosno odlukom Vlade RH o mreži škola kojom se moraju ukinuti matične škole sa manje od 150 učenika, a tu odluku treba isforsirati indirektnim putem, kako to čini Karlovačka županija”, navodi ravnateljica Branka Tesla Janjanin.

Što se tiče sudske strane ovog slučaja, općinski i županijski sud, za koji je poznato da je pod političkom kontrolom, praktički se prepucavaju i predmet stalno vraćaju na početak, godinama odlučujući o žalbama Krnjačana. Dok se njihove odluke čekaju, Grad Karlovac se protupravno knjiži kao vlasnik škole i zemlje područne škole OŠ Tušilović, prodaje je Katoličkoj crkvi i ubire 53 hiljade eura. Krnjačani nemaju ništa protiv izgradnje crkve, ali nikome besplatno ne daju svoje vlasništvo.

Zanimljivo je i to da je protiv ukidanja krnjačke osnovne škole kao matične i većina Hrvata doseljenih iz BiH, jer su shvatili da u tom slučaju dijele istu sudbinu sa svojim susjedima Srbima.