Srbija stopama Hrvatske iz 2005.

Oni koji su se nadali da će splitska bura, naravno ona teniska, oduvati beogradsku košavu, ostali su razočarani. Bure u Spaladijum areni praktično nije ni bilo, jer su Novak Đoković i Nenad Zimonjić, drugi singl i prvi dubl igrači sveta, uz dobru asistenciju Janka Tipsarevića, od početka do kraja držali stvari pod kontrolom. Tako je Srbija, baš kao što su nepristrasni stručnjaci i predvideli, rezultatom 4:1 izborila plasman u polufinale Dejvis kupa, najprestižnijeg teniskog ekipnog takmičenja na svetu.

Ako su poklonici tenisa u Hrvatskoj razočarani zbog poraza svojih ljubimaca, onda je sigurno da svi mogu biti zadovoljni svetskim nivoom prikazanog tenisa i vrhunskom organizacijom ovog, kako je rukovodstvo Dejvis kupa procenilo, visokorizičnog teniskog susreta.

Ljubičić utišao provokatore

Možda je šačica provokatora i priželjkivala neki ozbiljniji incident, međutim njihovi neprimereni pokušaji brzo su utihnuli. Njih je, i pored glasnog negodovanja komentatora HTV-a, na samom početku presekao veliki igrač i još veći sportista Ivan Ljubičić. Doduše, radilo se o pojedinačnim pokušajima koji kod većine gledalaca nisu nailazili na podršku. No, i njih je valjalo suzbiti u pokušaju i zato bravo za Ivana. Drugo veliko bravo zaslužuje organizator susreta, Teniski savez Hrvatske koji je, na čelu sa predsednikom Radimirom Čačićem (iskusnim biznismenom i političarom), besprekorno organizovao meč. Ništa nije bilo prepušteno slučaju, od dobrodošlice i prijema za goste iz Beograda preko medijske promocije do ispraćaja tenisera iz Splita.

Doduše, tu medijsku promociju HTS-a ponekad su kvarili “sveznalice” sa HTV-a, pa je Čačić lično morao intervenisati. Na primer, kad ga je novinarka pitala da li je na Vimbldonu navijao za Đokovića, pa joj je Čačić odgovorio da je za Đokovića navijao zato što je “drag i predrag momak” i zato što igra vrhunski tenis.

Treće veliko bravo zaslužuje Novak Đoković, koji je svakom prilikom u kontaktu sa novinarima, bilo hrvatskim bilo srpskim bilo onim iz trećih zemalja, isticao svoje veliko prijateljstvo sa svim hrvatskim teniserima, pokazujući pritom manire svetskog igrača zbog kojih je omiljen na svim kontinentima. Upitan na konferenciji za medije posle prvog meča sa Ivanom Ljubičićem (koji je dobio sa 6:3, 6:3, 6:2) o nepristojnom reagovanju jednog dela gledalaca, drugi reket sveta je odgovorio da je u svakom momentu bio svestan da u Spaladijum areni mora da bude priseban i koncentrisan isključivo na igru.

Aplauz Đokoviću

– Ne mogu da utičem na publiku, a igrači i selektor Hrvatske bili su veoma korektni. Na neke stvari ne može da se utiče i tako je to u životu. Očekivali smo vatrenu publiku i u takvoj atmosferi meč je i počeo, da bih na kraju čak dobio aplauz. To mi mnogo znači – rekao je Đoković.

Što se tiče taktike koju se selektori Bogdan Obradović iz Srbije i Goran Prpić iz Hrvatske pripremili za splitski duel, sve se vrtilo oko meča Čilić-Đoković, što se i obistinilo. Prvi dan završio je 1:1, Đoković je dobio Ljubičića, a Čilić Troickog, iako su oba poražena igrača imala svoje šanse.

Da li je hrvatski izbornik pogrešio što je drugog dana u igri dublova “potrošio” Marina Čilića, ili je procenio da Hrvatska ima veće šanse protiv neuigranog srpskog dubla nego protiv Đokovića koji je, u poslednje vreme, ekstremno podigao formu? Povodom tog pitanja postoje podele među stručnjacima, a ono što je sasvim izvesno je činjenica da je košava prohujala Splitom i da se Srbija prvi put u svojoj istoriji plasirala u polufinale Dejvis kupa, te će kao domaćinu, u septembru mesecu, dočekati razigrane Čehe. U Srbiji se svi nadaju da će proći kao Hrvatska 2005, kad je osvojila Dejvis kup.