Stop šikaniranju povratnika

Predsjednik Ivo Josipović obišao je 29. juna sela Islam Grčki, Kašić, Smilčić i Kulu Atlagića u okolini Zadra, gdje je razgovarao sa srpskim povratničkim porodicama i porodicama Hrvata doseljenih iz BiH te se upoznao s njihovim problemima. S njim su bili vicepremijer Slobodan Uzelac i predstavnik UNHCR-a Wilfried Buchhorn.

– Učinit ću sve da se spriječi šikaniranje povratnika kojima se godinama odugovlači izdati potrebne dokumente. Ima skandaloznih slučajeva koji su naša sramota i koje trebamo riješiti – rekao je Josipović kad su mu se povratnici u Islamu Grčkom potužili na administrativne teškoće oko povrata imovine, oko čekanja dokumenata za gradnju kuća i uvođenja autobusne linije. Predsjednik je obećao da će razgovarati s premijerkom Jadrankom Kosorom i tražiti da Vlada učini sve da se što prije riješe ti problemi.

U Benkovcu je održan okrugli stol o pitanjima pomirenja, povratka izbjeglica i lokalne integracije na kojem su učestvovali i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, te predstavnici povratničkih udruženja i lokalnih vlasti. Josipović je najavio da Hrvatsku očekuju ozbiljni razgovori s BiH i Srbijom o izbjeglicama, u kojima treba tražiti održiva rješenja.

– Iza svakog pojedinačnog izbjegličkog slučaja stoji ljudska sudbina – rekao je Josipović i naglasio da država u takvim slučajevima treba pomoći. 

– Opća ocjena UNHCR-a o povratku izbjeglica u Hrvatsku je pozitivna. Ovime šaljemo poruku svima koji dosad nisu donijeli konačnu odluku, da je povratak moguć – rekao je Buchhorn.

– Jedna od apsurdnih stvari jeste da su ljudi koji su imali pravo na obnovu ali su propustili rok, a sada imaju pravo na stambeno zbrinjavanje ili na pomoć u građevinskom materijalu za obnovu i izgradnju kuća na vlastitom posjedu, prisiljeni proći rigoroznu proceduru za dobivanje građevinske dozvole kao da uopće nisu u programu obnove. Rješenje o obnovi bilo je ravno građevinskoj dozvoli, dok rješenje o stambenom zbrinjavanju to nije i ljude ne oslobađa ni od čega. To je predsjednik uočio i dao podršku svima nama koji tražimo da se racionalizira taj proces – rekao nam je nakon posjete Slobodan Uzelac. Po njegovim riječima, država daje golema financijska sredstva za obnovu, ali ti napori bivaju derogirani na nivou lokalne zajednice čija pomoć nije zadovoljavajuća. Na pitanje koliko će izabrani funkcioneri iz srpskih redova na nivou općina, gradova i županija, uključujući i zamjenicu župana Rajku Rađenović, moći pomoći u procesu povratka, Uzelac kaže:

– I od nje i od svih drugih, na primjer zamjenika gradonačelnika Benkovca, očekuje se da itekako pomognu u tom poslu. No, za to im mora biti pružena prilika, a oni je moraju znati iskoristiti.