Sudićemo se još

Okružno tužilaštvo u Murskoj Soboti, možemo slobodno tako reći, konačno je podiglo optužnicu protiv generala Vladimira Trifunovića. Zašto konačno? Setićete se, pisali smo o tome pre nekoliko meseci, da je Srbija ukinula presudu protiv generala, a da je Trifunović i u Hrvatskoj na dobrom putu da bude oslobođen po ukidanju presude Okružnog suda u Varaždinu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je Vrhovni sud vratio ceo postupak na ponovno odlučivanje. To nam je tada rekao Anto Nobilo, zastupnik generala Trifunovića u Hrvatskoj.

Slovenija se, međutim, do nedavno držala po strani. Optužnicu su podigli još 2008. godine, a u kratkoj komunikaciji sa Brankom Palatinom, predsednikom Okružnog suda iz Murske Sobote, nismo stekli utisak da su previše zainteresovani za ovaj slučaj, jer glavna rasprava nikada nije bila zakazana. To se u međuvremenu izmenilo, a rasprava je zakazana za 28. i 29. oktobar. Optužnica tereti Trifunovića za ratne zločine nad civilnim stanovništvom prilikom intervencije JNA u Sloveniji 1991, na osnovu komandne odgovornosti. Sam Trifunović ne planira da se pojavljuje na još jednom suđenju. Energiju koju i danas ima, zajedno sa sapatnicima Berislavom Popovom i Vladimirom Davidovićem, usmeriće na tužbu protiv države Srbije, zato što su posle 17 godina, nekoliko sudskih postupaka i godina provedenih u zatvoru oslobođeni svih optužbi za veleizdaju.

Podsetimo, general Trifunović i dalje vodi bitku za svoje pravo na stan koje mu sleduje po činu sa kojim je penzionisan. Utrošene godine i izgubljeno zdravlje ništa ne može nadoknaditi, ali makar mala satisfakcija bila bi pomoć države zbog koje je osuđen u dve, a na putu je da bude osuđen i u trećoj državi.