Sve boje duge na zgradi Ombudsmana

Širom čitavog slobodnog sveta 27. juna obeležava se Dan ponosa lezbejki, gej muškaraca, biseksualaca i transrodnih osoba (LGBT), u znak sećanja na 27. jun 1969. godine, kada su u kvartu Stounvol, u Njujorku, počeli protesti LGBT osoba zbog nasilja i diskriminacije kojima su bili konstantno izloženi. Ovaj međunarodni praznik obeležen je ove godine i u Srbiji, doduše simbolično – razvijanjem zastave u duginim bojama na zgradi Zaštitnika građana u Beogradu. Diskretna manifestacija je protekla mirno, uz policijsko obezbeđenje, koje je mahom bilo u civilu.

Suštinski pomak u tretmanu ove manjinske grupe od strane države predstavlja podrška Ombudsmana, što je istakla Marija Savić, iz organizacije za zaštitu lezbejskih ljudskih prava Labris: “Neobično nam je važno da se ovo prvi put dešava kod nas, uz podršku jedine institucije koja ne samo deklarativno, nego zaista podržava lezbejska i gej prava u Srbiji.”

Dragana Vučković, aktivistkinja iste organizacije, podsetila je na nešto ružnije stvari, pre svega na zabranu Povorke ponosa u septembru 2009, ocenivši da se u međuvremenu položaj LGBT osoba u Srbiji nije značajnije popravio: “Niko od onih silnih huligana i nasilnika koji su pretili nasiljem i pozivali na nasilje nije uhapšen i nijedna organizacija nije zabranjena. Mi smo danas, nakon deset meseci, u poprilično sličnoj poziciji. I dalje je Zaštitnik građana možda jedina institucija koja ne samo rečima već i delima, poput ovog danas, podržava LGBT populaciju.” Uputila je i pitanje nadležnim državnim organima: “Ukoliko se bezbedna Povorka ponosa desi ove godine, a mi budemo u situaciji u kojoj smo danas, onda je logično pitanje da li to znači da je povorka bila moguća i prošle godine, ali zapravo nije postojalo dovoljno političke volje, pa je ona zabranjena?”

Zamenica zaštitnika građana za ravnopravnost polova i prava osoba sa invaliditetom Zorica Mršević zadovoljna je kako je proteklo prvo obeležavanje Dana ponosa: “Prvi put Zaštitnik građana ima svoju zgradu. Važno je početi. Jedan miran skup i mirna manifestacija predstavljaju prvi korak. Ove godine smo to uradili i vidimo da nema nikakvih problema napolju.” Ona je istakla “neophodnost zaštite i unapređenje prava pripadnika LGBT populacije od diskriminacije, govora mržnje, uvreda i nasilja, kao i pravo na bezbedno javno okupljanje”.

Proslava Dana ponosa nije mnogo najavljivana u medijima, pa se stiče utisak da razne desničarske i nasilničke grupe nisu došle da prave incidente samo zato što nisu ni znale za ovaj događaj. A i policija je savetovala diskreciju, za svaki slučaj. Ipak, iskrena i otvorena podrška jedne državne institucije LGBT osobama predstavlja značajan korak napred u odnosima državnog aparata prema manjinskim seksualnim orijentacijama.