Tesla banka počinje s radom na jesen

Vlada AP Vojvodine i SNV potpisali su 24. juna u Novom Sadu ugovor o osnivanju Tesla banke u Zagrebu, koja bi trebala početi s radom ove jeseni. Cilj banke je pružanje financijske pomoći srpskim povratnicima zainteresiranima za pokretanje privrednih aktivnosti. Ugovor su potpisali predsjednik vojvođanske Vlade Bojan Pajtić i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

– Osnivački kapital Tesla banke doći će većim delom iz Srbije, a banka će davanjem povoljnih kredita podstaknuti povratnike na pokretanje biznisa, za razliku od drugih banaka u zemlji – rekao je Pajtić. Ističući da je Vojvodina prvi dioničar u banci, Pajtić je naglasio da će, osim financijskih sredstava, Vojvođani omogućiti i logistiku putem univerziteta, instituta i brojnih naučnih institucija.

– Tesla banka će biti instrument u realizaciji povratka Srba u Hrvatsku – rekao je Pupovac, dodavši da će djelovati kao poticajna banka.

– Mi ćemo biti jamci da se oni mogu sigurno upustiti u proizvodnju. Naše je da uđu u posao s onim što imaju i da na kraju dobiju više – rekao je Pupovac.

Banka ima sjedište u Zagrebu, dok će kasnije otvarati poslovnice u drugim dijelovima zemlje. Predviđenu strukturu osnivača banke činit će tri grupe dioničara. Prvu bi činili hrvatski i strani institucionalni ulagači i fondovi, kao što je ulog Vojvodine, a drugu grupu poduzeća, ustanove i pojedinci sa značajnijim udjelima. U trećoj grupi će biti mali dioničari, s tim da će minimum biti pet dionica nominalne vrijednosti po sto kuna, dakle ukupno 500 kuna. Velik je interes i za radna mjesta u budućoj banci, prije svega za prodaju dionica banke, a onda i za stručne poslove u njoj.