U medijima je loše, a bit će i gore

Kakvo je stanje u novinarstvu kad je riječ o radnim pravima?

– Vjerojatno nikad nije bilo gore: gotovo nema medijske kuće koja se ne suočava s financijskom i profesionalnom krizom. Kako su nas naši poslodavci već navikli – kad novca nema, najbolje je udariti po radnicima, u ovom slučaju novinarima i ostalim medijskim djelatnicima. Otkazuju se kolektivni ugovori, smanjuju se plaće i ostala materijalna davanja, ne poštuju potpisani ugovori, otpuštaju zaposleni i vanjski suradnici, koji su prvi osjetili rezanja. Nastoji se uvesti pravilo: radi što više za što manje novca i uz što manja prava.

Gdje je najgore: čuli smo nevjerojatne podatke o “Glasu Istre”, o drugim velikim privatnim redakcijama, ali i o javnim medijima – najavljeno je gašenje “Vjesnika”? Ima li uopće redakcije u kojoj je stanje dobro?

– Bojim se da za novinare i ostale zaposlene u medijima teška vremena tek dolaze. “Vjesnik” svoj 70. rođendan obilježava neizvjesnošću, jer se ne zna hoće li i pod kojim uvjetima izlaziti. Nadam se da će se uskoro naći rješenje koje će mu osigurati opstanak. U Hini je poslodavac otkazao kolektivni ugovor u jeku pregovora o novom. U “Glasu Slavonije” najavljuje se novo rezanje plaća, treće u posljednjih godinu dana, te otpuštanje tehnološkog viška. “Glas Istre” nakon promjene vlasnika, otkazivanja kolektivnog ugovora i rezanja plaća vodi borbu za novi kolektivni ugovor. Kolege u “Jutarnjem listu” također prolaze novu rundu ušteda i pregovaraju s poslodavcem nastojeći sačuvati svoja prava i radna mjesta. U malim lokalnim medijima plaće nerijetko kasne i po nekoliko mjeseci.

Što je s nacionalnim kolektivnim ugovorom?

– Nakon sedam godina bezuspješnog pregovaranja s poslodavcima, izradili smo novi prijedlog nacionalnog kolektivnog ugovora, odnosno osvježili dokument i prilagodili ga europskoj praksi sektorskog pregovaranja. Uskoro bismo, zajedno sa Sindikatom grafičara, trebali sjesti s poslodavcima za stol i razgovarati o tom dokumentu. Nadam se da su se medijski poslodavci osvijestili i da će napokon shvatiti da je takav dokument potreban i njima. Žalosno je da se u našem sektoru sedam godina pregovara, što pokazuje da poslodavcima nije stalo do reda.  

Glavni je zaključak skupštine SNH-a da se ide u generalni štrajk ako se do 1. ožujka 2011. ne potpiše kolektivni ugovor. Može li ga sindikat organizirati ili je to još jedna prazna prijetnja?

– Sindikat je jak koliko su njegovi članovi jaki i spremni na akcije da zaštite i poboljšaju svoj radno-ekonomski položaj. Za naša se prava ne može boriti nitko drugi osim nas, pa je potrebno prevladati strahove. Novinari su do sada uglavnom pisali o drugima koji se suočavaju s problemima, nadam se da će s jednakim žarom stati i u obranu svojih pozicija.