Ukradena brončana skulptura u Drežnici

Prije tjedan dana stanovnici Drežnice primijetili su da je s jednog od kamenih zidova spomen-kosturnice nestao brončani kip “Bolničarka njeguje ranjenika”, dugačak tri metra. Odmah po saznanju, VSNM Grada Ogulina slučaj je prijavio policiji, kazala nam je Branka Radulović, predsjednica ogulinskog VSNM-a i donedavna predsjednica mjesnog odbora Drežnica.

Umjetnička vrijednost spomenika svakako je ogromna, a koliko vrijedi sam materijal teško je procijeniti. U posljednje tri godine to je na području Drežnice treća krađa velikih spomenika, kojih tamo ima više od deset pošto je taj kraj dao velik doprinos u pobjedi nad fašizmom. Tamo su 1942. i 1943. bile glavne institucije partizanske Hrvatske i partizanska bolnica broj sedam.

– U svezi vašeg upita, obavještavamo vas da je 23. lipnja 2010. PU karlovačka zaprimila dojavu da je u mjestu Drežnica, na području spomen obilježja NOB-u, nepoznati počinitelj s betonskog zida otuđio brončanu skulpturu. Na mjestu događaja izvršen je očevid, te slijedi kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja i utvrđivanja motiva ovog djela. Također, protiv nepoznatog počinitelja Općinskom državnom odvjetništvu u Ogulinu proslijeđena je kaznena prijava zbog kaznenog djela krađe – kazala je Andreja Lenard, zamjenica glasnogovornice PU Karlovačke.

Sve tri krađe dogodile su se u kompleksu partizanske bolnice. Prva se krađa dogodila 10/11. maja 2007. Nestala je brončana spomen-ploča na kojoj je pisalo “Vojna partizanska bolnica 7”, dimenzija 1,30 sa 1,30 metara i težine više od 100 kilograma. Kovnica IKOM iz Zagreba, kaže Branka Radulović, procijenila je da bi izrada nove brončane spomen-ploče koštala između 55 i 80 hiljada kuna, ovisno o načinu obrade rubova, vrsti, veličini i tipu slova, pa se uz troškove transporta i montaže šteta može procijeniti na 100 hiljada kuna.

O toj krađi Branka Radulović obavijestila je ogulinsku policiju, o čemu postoji i dokumentacija. Nikakav odgovor do sada od policije nije stigao i lopovi su ostali nepoznati. Mjesec dana iza toga nestala je druga brončana spomen-ploča, koja je bila postavljena u šumi, na lokaciji baraka bolnice, i bila je četiri puta veća i teža od prve, pa se njena materijalna vrijednost može procijeniti na 400 hiljada kuna. O umjetničkoj vrijednosti da i ne govorimo. Na toj ploči bio je tekst vezan uz historiju bolnice, koja također nikada nije bila otkrivena od strane neprijatelja. Prva ploča bila je postavljena uz cestu, a druga u šumi. Uz cestu je bila uređena i spomen-kosturnica s kostima više od 300 palih boraca.

Partizanska bolnica 7 osnovana je početkom 1942. i u njoj su liječeni ranjenici Korduna, Banije, Like, Žumberka i Slovenije, a za vrijeme četvrte neprijateljske ofenzive tu su liječeni ranjenici i tifusari iz Centralne bolnice Vrhovnog štaba NOV i POJ, ranjenici iz Dalmacije, Crne Gore, Bosne i Srbije te veći broj Talijana koji su se borili u partizanima.