Ulazak u srce tame

Projekat “Srebrenica – mapiranje genocida”, koji sadrži 17 animiranih mapa, trebao bi da pomogne da se razumiju uzroci genocida koji se dogodio i da mladima u Srbiji i Bosni omogući da saznaju sve činjenice o Srebrenici. Realizaciju su iznijeli produkcijska kuća Fama iz Sarajeva i Suada Kapić kao autorka, poznati po sjajno urađenom edukativnom paketu o opsadi Sarajeva, a nosilac projekta je Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

Autorka je usporedila dva projekta na kojima je radila. Dok su u Sarajevu otkrili šta je važno za ljudsku prirodu, odnosno da je ona u stanju da se kreacijom, inteligencijom, duhovitošću, odnosno “slobodom od straha”, kako to ona kaže, suprotstavi mehanizmu terora, to na srebrenički slučaj nije bilo primjenjivo, baš kao što nije bilo primjenjivo u okolnostima mira u Sarajevu.

– Kada sam počela da radim Srebrenicu, shvatila sam da tu izlaza nema. Tu ulazimo u srce tame. Stojite u srcu tame i idete po dokumentaciju i izvještaje. Kada uđete u taj materijal, morate odlučiti da li ćete biti mentalno opremljeni da se suočite sa tim činjenicama i da li ćete biti dobar transfer znanja za ostale. Odvelo me na kraj svijeta – rekla je Suada Kapić.

Alma Mašić, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, rekla je da je jedna od najvažnijih dimenzija ovog projekta ta da on nije završen:

– On ima četiri faze. Prva je objavljivanje DVD-a u “Oslobođenju”, zatim slijede oglasi koji će najaviti podizanje DVD-a na veb u “Politici”, “Blicu”, “Vremenu”, te interaktivna verzija mape na engleskom od 1. oktobra.

Posljednja faza, koja će trajati dok se ne otkriju i oni tajni arhivi, konstantno je apdejtovanje veb stranice sa svakim novim dokumentom.

– Mehanizam genocida uglavnom je isti. Uvijek je organizovan, planiran, odluka je donesena na vrhu – kaže Suada Kapić. To jednostavno naziva “mehanizmom zla”.

– Ne mislim da će ovaj projekat išta izmijeniti u ljudskoj prirodi. To će se ponoviti – pesimistično je izjavila na kraju.

A dok ne prokljuvimo ljudsku prirodu, kako funkcioniše mehanizam zla može se vidjeti na stranici projekta http://www.srebrenica-mappinggenocide.com