Una je najljepša u Lici

Rijeci Uni su, legenda kaže, ime dali stari Rimljani koji su, ugledavši njenu živopisnu ljepotu i čuvši žubor njenih slapova, uzviknuli “Una!”, što bi na latinskom značilo jedna ili jedina.

Brzacima Une nije odolio ni Mićo Martinović iz Donjeg Lapca, voditelj kluba avanturističkih sportova “Una – Štrbački buk”, prvak bivše države i član reprezentacije Jugoslavije u spuštanju kajakom na divljim vodama te jedan od pionira kanu safarija i raftinga u Hrvatskoj. Nakon trideset i pet godina iskustva na divljim rijekama, svoju je mladalačku ljubav realizirao pokretanjem kluba prije tri godine. No, u njegovom entuzijazmu i ljubavi prema pustolovinama nije sve tako idilično, jer interes za raftingom – spuštanje gumenim čamcem niz riječne brzace – na hrvatskom dijelu Une gotovo da i ne postoji. Naime, avanturisti na rafting ture u pravilu kreću iz Bihaća, s bosanske strane Une. Zašto je tomu tako?

– Problem je u tome što je kod nas loša infrastruktura, posebice putovi, a ovi prostori već dugo nose etiketu rubnih dijelova države. Donji Lapac, koji je za vrijeme bivše države u potpunosti gravitirao Bihaću, danas muku muči i s autobusnom linijom. Drugo, ovi su dijelovi zemlje nakon rata ostali bez stanovništva, posebno bez mladih i obrazovanih, koji bi prirodne ljepote ovoga kraja pretvorili u užitak i posao – objašnjava Martinović.

Bišćani su, pak, dodaje Mićo Martinović, s organizacijom rafting tura po Uni krenuli prije gotovo petnaest godina. Iako su organizacijski skuplji – pojedinačnu kartu za adrenalinsko uzbuđenje na rijeci naplaćuju 43 eura, bez hrane – daleko su odmakli od zaljubljenika u ekstremne sportove s ličke strane rijeke. Razlozi su i više nego prozaični.

– Organizatori raftinga u Bihaću mogu ponuditi preko 60 čamaca u jednom danu, što znači da niz Unu dnevno mogu spustiti i do 500 ljudi. S naša dva čamca, mi možemo spustiti tek 16 ljudi. Osim raftinga, u Bihaću možete dobiti kvalitetan smještaj, hranu i niz drugih sadržaja, poput jednodnevnih izleta i mogućnosti provoda u disko klubu u gradu. S druge strane, mi ovdje nemamo smještajnih kapaciteta, tek nešto u privatnim kućama, što je nedovoljno da, primjerice, ugostimo autobus turista, zaljubljenika u prirodu i avanturizam. No, treba znati da se najljepši dio planine Plješivice i rijeke Une nalazi upravo u Hrvatskoj što naši turistički radnici, nažalost, još uvijek ne prepoznaju – navodi Martinović. Dodaje da su svi gosti osigurani za slučaj bilo kakvog incidenta koji bi se eventualno dogodio na rijeci.

Sa svojim kolegom Milanom Ćopićem, profesionalnim skiperom čiji je posao da vještinom i znanjem navodi čamac niz riječne brzace, bori se za svakoga gosta. Uglavnom ih zadobiva osobnim kontaktom ili putem interneta te preko turističkih agencija s kojima godinama surađuje.

– Na Uni imamo devet kilometara raftinga, a polazak je ispod Štrbačkog buka, jednog od najljepših u Europi, sa slapom visokim 22 metra. Rafting tura traje gotovo tri sata, s kraćim odmorom na Crnom vrelu i posjetima pećinama koje se nalaze uz samu rijeku. Završetak avanture je na Loskunu, najljepšem mjestu, na izvoru Une, gdje prema dogovoru možemo organizirati ručak, kampiranje ili sportske aktivnosti. Ono što naši gosti ovdje mogu vidjeti, a čega nema na bosanskoj strani, jest najdublji slatkovodni izvor na svijetu – izvor Une dubok preko 200 metara. Perspektiva južne Like je turizam, što bi država također trebala prepoznati i u njega više uložiti – tvrdi Mićo Martinović.
Osim raftinga, klub “Una – Štrbački buk” nudi i spuštanje niz Unu kajakom i kanuom, letenje paraglajderom, vožnju brdskim biciklima i planinarenje. D. G. (Foto: D. K.)

Rafting i ručak za samo 200 kuna

Svi koji se žele spustiti čamcem niz Unu i uživati u netaknutoj prirodi Like, mogu se javiti voditelju kluba Mići Martinoviću na broj telefona: 099/595 16 99 ili na mail adresu mmartinovic21@hotmail.com. Zainteresirani mogu posjetiti i web stranicu www.una-strbackibuk.com na kojoj se nalaze dodatne informacije o sadržajima koje nudi klub “Una – Štrbački buk”.

Pojedinačna cijena za rafting na rijeci, u koju je uključen ručak i piće, iznosi samo 200 kuna po osobi.