Upisano trideset novih gimnazijalaca

Srpska pravoslavna opšta gimnazija “Kantakuzina Katarina Branković” iznjedrila je još jednu uspješnu generaciju maturanata, jer su svi učenici upisali željene fakultete na području Hrvatske, Srbije i BiH, od elektrotehnike i računarstva u Zagrebu do ruskog jezika i književnosti u Novom Sadu ili žurnalistike u Banjaluci. Uspješno je završen i upis šeste po redu generacije učenika ove škole, kaže njen direktor jerej Mihajlo Žikić.

– Ove godine u gimnaziju se upisalo 30 učenika iz svih krajeva Hrvatske. Nažalost, svršeni osnovnoškolci iz Zagreba ne pokazuju prevelik interes za upis u ovu ustanovu, jer ih se ove godine upisalo samo dvoje, ali treba reći da je ova generacija multinacionalna, ističe Žikić i nabraja Dvor, Kistanje, Knin, Glinu, Vojnić i druga mjesta odakle dolaze učenici. Rekavši da su i ove godine upisali neke učenike koji su po broju bodova bili ispod praga, Žikić dodaje da se do sada pokazalo da dio učenika opravdava pruženo povjerenje.

Što se maturanata tiče, direktor naglašava da je desetero njih, druga generacija upisana u ovu obrazovnu ustanovu, na državnoj maturi pokazala dobre rezultate, po kojima je ova ustanova šesta ili sedma u državi. Ističući da gimnazija u sva četiri razreda sada ima 79 učenika, Žikić izražava nadu da će narednu školsku godinu 2011/12. učenici pohađati u novoj zgradi kod manastira Svete Petke na Svetom Duhu, čija je gradnja uvelike uznapredovala, pa bi ove jeseni trebala biti završena prva faza radova.

– Svi učenici i dalje će imati pogodnosti kao i do sada, kaže Žikić.

Podsjetimo da je ova moderna obrazovna ustanova osnovana 2005. pod pokroviteljstvom SPC-a u Hrvatskoj i Zagrebačke mitropolije, a da je inicijativa potekla od mitropolita zagrebačko-ljubljanskog i cijele Italije Jovana. Nastavni program, koji je u skladu sa srednjoškolskim obrazovanjem u Hrvatskoj uz više izbornih predmeta, kvalitetni profesori i svjedodžbe na oba pisma omogućavaju nastavak školovanja u Hrvatskoj, Srbiji, BiH i drugim evropskim državama.