Uvod u anatomiju mržnje

Svega dvadesetak minuta nedjeljnog Dnevnika HTV-a bilo je dovoljno da se njegov urednik Goran Milić ponovno nađe na udaru javnih i profesionalnih kritika. Na temelju onoga što nije, ali i što jest objavio proziva ga se za neprofesionalizam i uskraćivanje informacija gledateljima javne televizije.

Na adresu Programskog vijeća stigle su i ozbiljne optužbe radi širenja govora mržnje, zbog čega se traži da Milić snosi posljedice. Dosad ga sankcije poslodavca, zbog neobjavljivanja informacije, nisu stigle, a Vijeće se u međuvremenu nije sastalo, pa je i rasprava o širenju govora mržnje još na čekanju.

Urednički manjak i višak

Te nedjelje u 4,50 sati Haris Čaušević zvani Oks aktivirao je eksplozivnu napravu pred policijskom stanicom u Bugojnu. Ubrzo je uhvaćen, a epilog njegovog terorističkog čina jedan je poginuli policajac i šestero ozlijeđenih. Iako je to bila daleko najvažnija vijest toga dana, gledatelji je s ekrana televizije, koju sami financiraju, nisu mogli čuti. Umjesto toga mogli su doznati sve o navodnim hrvatskim korijenima Diega Maradone, problemima Amerikanaca oko otplate kredita za nekretnine te o francuskom korupcijskom skandalu.

Naravno da Milić nije zaboravio objaviti vijest o bombaškom napadu na policijsku stanicu u susjednoj Bosni i Hercegovini. Za njega je dilema bila na koji je način intonirati. Kako sam kaže, dugo je razmišljao kako da to učini, zbog dvije različite interpretacije koje su se pojavile toga dana. Po jednoj, Oks je bio pripadnik radikalnih islamskih skupina, pa se dvoumio da li da najavi da su pristaše Bin Ladena pred vratima Hrvatske. Druga je teza bila da se radi o najobičnijem kriminalcu kojeg su prebili policajci, pa im se osvetio bombom. Budući da Milić, kako sam kaže, ne može zamisliti da javnosti dade vijest bez intonacije, zaključio je da je bolje da čitav slučaj – prešuti. U naknadnim izjavama za medije priznao je grešku, rekavši da je trebao objaviti tu vijest u trajanju od 20 sekundi.

No, još je problematičnija bila Milićeva najava priloga iz Novog Sada, koji je snimio HRT-ov dopisnik iz Srbije Hrvoje Zovko, a u kojem se upozorava na problem ljudi iz Vojvodine koje je prevario danas pokojni poduzetnik Jožef Hefner. On je osamdesetih godina u Pirovcu izgradio više od 600 apartmana i prodao ih, iako u to vrijeme privatnici nisu smjeli graditi za tržište. Zbog izigravanja zakona, ali i zbog loše kvalitete gradnje, oko 420 apartmana bilo je srušeno. Hefner je u ratnom vihoru prebjegao u Hrvatsku gdje je dobio državljanstvo, a preostale stanove preprodao je Hrvatima. Kasnije je zbog svega osuđen na 12 godina zatvora, u kojem je i skončao. No, prvotnim kupcima iz Vojvodine vlasništvo nad nekretninama koje su preživjele bagere nikada nije vraćeno.

Milić je u najavi tog priloga podsjetio javnost na vlastite nedaće oko stana u Beogradu, koji mu je nedavno i sudski oduzet. Potom je rekao sljedeće: “Zamislite kako se osjeća liječnik kad mu u ordinaciju dođe pacijent čiji mu je rođak spalio kuću, oteo stan ili uradio jedno i drugo. E i ja se pomalo tako osjećam dok najavljujem sljedeći prilog. Naravno, liječnik će pacijenta profesionalno liječiti, a ja ću prilog profesionalno objaviti.”

Govor mržnje

Njegova, blago rečeno, neprofesionalna najava potaknula je Darinku Janjanin, predsjednicu Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Rijeke i bivšu članicu Programskog vijeća HRT-a, na oštar prosvjed Programskom vijeću HRT-a.

“U svojem prepoznatljivom stilu, koji je često u sebi nosio i nosi i poruke govora mržnje (prema Srbima pogotovo), Goran Milić u uvodu tog priloga kaže: ‘Rođaci su im ubijali i palili po Hrvatskoj, a oni sad traže stanove… Ali ja ću svoj posao svejedno profesionalno odraditi…’ Ne samo što je Milićev način uređivanja i vođenja centralnog Dnevnika daleko od profesionalnosti, nego se njegovim stilom nacionalne netrpeljivosti i govora mržnje više ne služe ni neki opskurni, desničarski listovi u Hrvatskoj, poput ‘Hrvatskog slova'”, kaže u svom dopisu Darinka Janjanin, koja očekuje da Milić snosi posljedice “zbog više svojih novinarskih i uredničkih propusta”.