Veliki kovač reči

Književnom tribinom o Lazi Kostiću Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, pododbor Borovo obeležilo je stogodišnjicu smrti ovog velikana srpske književnosti, začetnika modernog srpskog pesništva, novinara, političara i doktora prava. O Kostićevom životu i delu govorio je profesor doktor Dušan Ivanić s Filološkog fakulteta u Beogradu, inače poreklom iz Like, dobitnik ovogodišnje nagrade “Sava Mrkalj” SKD “Prosvjete”.

– Mnogo je razloga da se govori o privlačnosti Kostićeve poezije. Prvo, on je jedan od najvećih stvaralaca u srpskom jeziku uopšte, njegova poezija je veoma jezički bogata. Drugo, ona je bila uvek aktuelna za svoje vreme, on je umeo da veže svoje pesničke teme sa opštim interesom svoga naroda. A odgojen je u jednoj graničarskoj porodici, u nacionalno-oslobodilačkom duhu koji je zapravo računao na slobodu svih južnoslovenskih naroda, i to se u njegovoj poeziji oseća. Ali, možda je najinteresantnije da se on čita kao jedan od velikih graditelja reči, veliki kovač reči, kaže profesor Ivanić, dodajući da posle ranog romantičarskog talasa, Branka Radičevića, Jovana Jovanovića Zmaja pa i Đure Jakšića, Laza Kostić u srpsku poeziju unosi jednu vrstu nove, misaone dimenzije.

– Romantičarska poezija bila je laka u narodnom duhu, a Laza Kostić je spojio taj narodnih duh sa velikom evropskom tradicijom, sa klasičnom tradicijom, sa antikom, i istovremeno sa modernom evropskom poezijom, modernom u onome smislu u kome smatramo da je moderna književnost, od Šekspira u to doba do Getea i Šilera. To je, moglo bi se reći, konglomerat velikih tradicija, istakao je Ivanić.

Sem čuvene pesme “Santa Maria della Salute” posvećene Lenki Dunđerski, koja je po mnogima najlepša i najuzvišenija pesma srpske ljubavne lirike, Kostić je u gotovo svim oblastima kojima se bavio ostvario vrhunske domašaje. On je za svoje doba najznačajniji srpski esejista i najznačajniji pozorišni kritičar.

– Gotovo da bi se moglo reći, čega god se dotakao to je bio grumen zlata, u duhovnom smislu te reči, ocenjuje Dušan Ivanić. D. Bošnjak

  •  

Aktivnosti “Prosvjetine” biblioteke u Borovu

U programu održanom u prostorijama “Prosvjetine” biblioteke i čitaonice u Borovu učestvovale su i recitatorke borovskog pododbora, učenice vukovarske ekonomske škole Biljana Ajduković, Sanja Cvijović Gorša i Jovana Šuica. Prema rečima predsednice pododbora Sretenke Čaović, u planu je i književna tribina o srpskom piscu Vojislavu Iliću. U avgustu će biti održana predstava dramskog ansambla iz Pačetina, početkom devetog meseca gost borovske “Prosvjete” biće Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, a planirano je i književno veče pesnika sa ovog područja.