Vlada je doživjela poraz zbog bahatosti

U 20 godina samostalne Hrvatske nemoguća misija prikupljanja 450 hiljada referendumskih potpisa uspjela je samo udruženim sindikatima: u dva su tjedna prikupili gotovo dvostruko više od potrebnog broja – po posljednjim podacima, čak 813.016 potpisa! Naš sugovornik, predsjednik Hrvatske udruge sindikata i koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević, predložio je da se taj broj prizna kao rezultat referenduma.

– Predsjednica Vlade u svojim je osvetničkim izjavama konstatirala kako je referendum jedan od razloga za rebelans budžeta, jer bi u ovom trenutku stajao 170 milijuna kuna koje država nema. Prebacili smo lopticu na Vladino polje tako što smo zatražili da ovoliki broj hrvatskih građana koji daju potporu našim zahtjevima Vlada prizna kao referendum, pa će uštedjeti te milijune. Jer, mi smo svoj cilj postigli i građani su nam dali ogromnu podršku: Zakon o radu ne može se mijenjati na način kako je to zamislila Vlada, jedine izmjene koje dolaze u obzir su one prethodno dogovorene sa sindikatima. Naravno, bili smo svjesni da Vlada neće prihvatiti naš prijedlog, predložili smo to samo zato da im za ubuduće izbijemo taj argument s troškovima.

Što je s listama, kada ćete ih predati?

– Još nismo spremni za predaju lista, dosad ih nismo sve fotokopirali, a nema šanse da ih predamo bez kopija koje ostaju kod nas: tako se osiguravamo od bilo kakvog pokušaja manipulacije i nečasnih radnji vezanih uz potpise. Nadalje, s obzirom na to da nema čvrstog zakonskog određenja roka u kojem kao organizatori trebamo predati liste, želimo spriječiti moguće namjere da se referendum raspiše u nepovoljnim uvjetima, dakle u kolovozu, kada će dobar dio građana biti na godišnjim odmorima, a možemo očekivati i velike vrućine. Ne želimo da se referendum raspiše prije početka rujna.

Može li se ovih 813 hiljada potpisa potpore sindikatima označiti i kao svojevrsni plebiscit protiv sadašnje vlasti?

– Sasvim je sigurno da nitko pametan ne može zanemariti okolnosti u kojima se odvijalo prikupljanje potpisa: okolnosti su sve samo ne dobre za građane! Jasno je da je izlazak iznad svih očekivanja i da dobar dio razloga leži u frustracijama hrvatskih građana ukupnim stanjem u hrvatskom društvu te nezadovoljstvu načinom upravljanja države od strane izvršne vlasti i ukupne politike. No, mi kao organizatori – ni kada smo kretali u akciju ni sada – nismo u fokusu imali ništa osim Zakona o radu, koji treba biti po mjeri radnika. Politizaciju – u koju nas pokušava gurnuti druga strana i neki mediji, zbog čega sam neki dan neprimjereno reagirao – ne želimo, niti ćemo to ikada dopustiti.

Kako biste sportskim rječnikom opisali trenutnu situaciju između Vlade i sindikata?

– Potpuno sam uvjeren u ovo što vam govorim: pobjeda je na strani građana i nas kao organizatora! Vlada je doživjela poraz zbog svoje bahatosti.

Najbogatijima se porez na plaću smanjio sa 45 na 40 posto: vaš kolega Vilim Ribić hrvatskim je bogatašima 1. jula čestitao dan bogataša?

– Činjenica je da je Vlada u razradu poreznih razreda išla bez prethodne rasprave i odluke Gospodarsko-socijalnog vijeća, zbog čega smo ga i napustili. Ako predstavnici radnika i poslodavci nemaju što reći o tom pitanju, o čemu onda možemo govoriti? Drugo, neprihvatljiva je situacija da se usred krize smanjuju porezna primanja najbogatijima, umjesto da je obrnuto – da se njihov doprinos više procjenjuje i da više odvajaju za budžet. Uvjeren sam da ni poslodavci u ovim okolnostima ne bi protestirali da se nije smanjila najveća porezna stopa. Vilim Ribić je sarkastično reagirao zato što je primjena te stope krenula baš 1. srpnja. Apsolutno se s njim slažem.

Kako komentirate nedavnu izjavu ministra Đure Popijača da ljudi zapravo nisu znali što potpisuju?

– Zahvalan sam na takvim izjavama, bilo ih je od strane Vlade i vladajuće stranke više tokom prikupljanja potpisa. To nam je bio najbolji mogući marketing, jer smo cijelu akciju organizirali bez ijedne kune uložene u marketing. Zato ih pozivam da i dalje daju slične izjave, jer će one biti najbolji vjetar u jedra našeg broda i kada se referendum bude raspisivao. Što se Popijača tiče, jasno je da je riječ o političkom analfabetu: ako je istina da građani nisu znali što potpisuju, da su potpisivali zbog nezadovoljstva Vladom, onda i sam priznaje da su  zasluženo nezadovoljni, a otvara i pitanje svog daljnjeg rada u Vladi. Proveo sam više desetaka sati na štandovima s građanima i uvjerio sam se da gotovo svi vrlo dobro znaju što potpisuju. Zakon o radu je jedan od najvitalnijih zakona u ovoj državi, pa su i radnici i umirovljenici, također obezvređivani Vladinim izjavama, dobro znali što potpisuju.

Koji su sljedeći potezi sindikata i imate li što poručiti građanima?

– Liste ćemo predati u optimalnom trenutku, teoretski možda i za nekih desetak dana, kada ih iskopiramo a Sabor završi sa zasjedanjem. Građanima poručujem da sindikati nastavljaju sa svojom borbom. Ovo je samo jedna od akcija kojom želimo ZOR po svojoj mjeri. Na jednak način moramo postupati i dalje, ne mislim odmah na peticije, nego na slogu i zajedništvo kojima moramo spriječiti pokušaj izmjena mirovinskog sustava na štetu građana i radnika. Moramo prisiliti Vladu i na poreznu reformu u kojoj bi se ekstraprofit oporezivao, u kojoj bi se i bankarski sustav primorao da iz profita koji ovdje ostvaruje plaća porez ovoj državi i u kojoj bi se rasteretila cijena rada.