Zajednička borba protiv organizovanog kriminala

Prva posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Crnoj Gori najavila je što hitnije potpisivanje sporazuma o ekstradiciji okrivljenih i osuđenih za krivična djela organizovanog kriminala i korupcije. Nakon susreta sa kolegom Filipom Vujanovićem, dvojica predsjednika saopštili su da su dvije države spremne za sporazum, kao i za dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju.

Vujanović je naveo da primjer Hrvatske i Srbije, koje su nedavno potpisale takav sporazum, treba slijediti, jer je organizovani kriminal “zajednička briga svih država regiona” i najavio spremnost Crne Gore da isti takav sporazum potpiše i sa Srbijom, i to već naredne sedmice, kada u posjetu Crnoj Gori dolazi srpski predsjednik Boris Tadić.

Predsjednik Josipović je objasnio važnost toga što su se države regiona sporazumjele da nijedna od njih ne može biti utočište kriminalaca.

– Prošlo je vrijeme kada su kriminalci bolje sarađivali od država i zaključenje ugovora o ekstradiciji znači prekretnicu u borbi protiv organizovanog kriminala na ovom području – kazao je Josipović. On je naveo i da je značajano da se međusobno poštuju i štite manjine, te da između Crne Gore i Hrvatske nema otvorenih pitanja.

Nakon susreta sa hrvatskim kolegom na Cetinju, predsjednik Crne Gore izjavio je da poštuje spoljno-političke aktivnosti Ive Josipovića nakon inauguracije, od kada je snažno promovisao politiku kvalitetne regionalne saradnje, posebno u odnosu prema BiH.

– U jednoj takvoj politici koju je predsjednik Josipović promovisao – afirmacije dobrosusjedskih odnosa i regionalnog partnerstva i stabilnosti – u Crnoj Gori će imati i partnera i saradnika i, izvjesno, onoga na koga se može računati da dijeli jednake vrijednosti regiona i dobrosusjedskih odnosa – kazao je Vujanović.

Predsjednici Hrvatske i Crne Gore boravili su i Kotoru gdje su, pored sastanka sa predstavnicima hrvatske manjine, bili u obilasku Pomorskog muzeja i Katedrale svetog Tripuna.

Hrvatski predsjednik sastao se i sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem i premijerom Milom Đukanovićem. Đukanović i Josipović zaključili su da postoji prostor za unapređenje odnosa dviju zemalja, naročito u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, kao i ekonomije, turizma i građevinarstva. Iz Đukanovićevog kabineta moglo se čuti da su sagovornici obostrano izrazili zadovoljstvo činjenicom da dvije države imaju dobre političke odnose, koje “uz značajnu frekvenciju susreta na visokom državnom nivou, karakteriše i intenzivna bilateralna saradnja”. Đukanović je naveo da Podgorica predano radi na ispunjavanju strateških ciljeva Crne Gore, odnosno evropskim i evroatlantskim integracijama, i zahvalio se Hrvatskoj na podršci u tim procesima, uključujući i ustupanje hrvatskih prevoda evropskih zakona.