Želi i u hrvatske antologije

Izašla je nova knjiga pjesama za djecu “Kako rastu djeca” Siščanina Đure Maričića, sa porukom “Djeci svijeta, da razmiču granice uma i grade mostove ljubavi”. Izdana u vlastitom aranžmanu, a štampana u Banja Luci, knjiga je rezultat opsežnijeg Maričićevog sna, reprezentativne, planirane zbirke “Zvjezdani svod”, u koju jednog dana planira uvrstiti 700 pjesama iz svoje bilježnice. Dok se taj san ne ostvari, u najnovijoj knjizi najbolje mu je pjesme za “smibovski” uzrast odabrao Tito Bilopavlović, bivši dugogodišnji urednik časopisa “Smib”, za koji Maričić piše već 40 godina. Recenziju za knjigu napisao je pjesnik za djecu, akademik Luko Paljetak. Deseta je to po redu knjiga za djecu Đure Maričića, a samo je jedna među njima prozna.

– Pjesme u novoj knjizi nastajale su tokom posljednjih 40 godina. Prva moja pjesma “Zec i dječak” napisana je 1972. godine, a one najnovije, “Živi budilnik”, “Travanjska pjesma”, “Lijepe riječi”, dosad su obavljene jedino u časopisima. Rođen sam na selu, u bujnom zelenilu u Podgrmeču, u Hašanima, a uvidio sam vrlo brzo i probleme djeteta u gradu. U mojim pjesmama oslikavaju se tematska raznolikost, zaigranost i osjećaj za humor. Nastojim da slikam riječima – kaže pjesnik.

– U rukopisima imam još 15 knjiga. Neke od njih za mog života neće biti štampane, zbog ekonomske situacije. Lani sam napisao dva kratka romana, za stariju djecu i odrasle, a jedan od njih je sada na natječaju. Kod izdavača je knjiga kritike književnosti za djecu “Djetinjstvo u knjigama”. Imam i knjigu kritike književnosti za odrasle “Slovo u knjizi”. Trenutno uobličujem antologiju poezije za djecu “Cvjetna livada djetinjstva” – govori Maričić, koji je zbog angažmana u sisačkom pododboru “Prosvjete” i u manifestaciji “Ćopićeva staza djetinjstva” u Banja Luci, obustavio rad na novom romanu “Stvaranje Evrope”. Uza sve to mnogo čita i piše osvrte na knjige, pa mu radni dan traje i po 14 sati.

Nedavno je posjetio i osmo “Vitezovo proleće”, festival za djecu u organizaciji popularnog časopisa za djecu “Vitez”, gdje je gostovao među pedesetak dječjih pisaca. Tom prigodom objavljena je i knjiga “Izbor iz Viteza”, u kojoj se našla i njegova pjesma “Prvi snijeg”. Pored svih obaveza, ovaj 76-godišnjak ne zanemaruje pisanje za dječje časopise “Smib” i “Radost” iz Zagreba, “Bijelu pčelu” iz Rijeke i za spomenuti “Vitez” iz Beograda.

– Mislim da ima priličan broj antologijskih pjesama u novoj knjizi, boljih od mnogih koje su objavljene u raznim antologijama. Pjesme su mi prisutne u novim antologijama u Srbiji, a nadam se da će im otvoriti vrata i u onim hrvatskim. Zar moje mjesto nije i u Hrvatskoj, gdje živim i stvaram? – pita Đuro Maričić.