Distanca od čopora

Kritični, a nepretenciozni, skloniji slici nego paroli, na ovom neuštekanom (unplugged) best offu T.B.F zvuče solidno, utegnuto, rasvirano, na momente maštovito šireći svoju uobičajenu glazbenu ponudu džeziranjem i brazilijanom, potvrđujući publici otprije znanu distanciranost od čoporativno pojmljenoga hip hopa.

Tako su, komentirajući naslovom albuma optužbe da u okviru ovoga glazbenog izričaja nisu dosljedni, prvi svoj dugosvirajući artefakt nazvali “Ping – pong”. Problem koji bend definitivno ima je fakat da se pojavljuju i sviraju doslovce svugdje, činjenica koju treba donekle opravdati potrebom za novcem, ali i zbog koje ovi omladinci sa zadrškom moraju biti spremni i na pokoji pljuc-pljuc.

Zadnji autorski album objavili su 2007., pa je “Perpetuum Fritule” još jedno šišanje ovaca u nizu. Sretna okolonost je spomenuta kvaliteta pjesama te njihovo obnovljeno ruho kombinirano sa živom svirkom. Tako da ovaj puta nemamo onaj slučaj kada smo u jednim istočnohrvatskim dnevnim novinama imali prilike čitati kako će se u autobusu puštati živa svirka. The Beat Fleet na “Perpetuum Fritule”svoje su solidno uritmljene pjesme iskitili diskretnim gitarističkim solažama u maniri Elvisa Stanića, ali bez one džezerske prepotencije, bez one “uh što mi je dosadno” intonacije od koje rafiniranom slušatelju i bude samo dosadno, nego je sve napravljeno dovoljno decentno, ako ta riječ ide uz ove angažirane prvoborce narkomanskih i proleterskih prava.

Dečki su održali koncert u Močvari 7. studenog prošle godine, album je objavljen u dvije inačice: kao jednostruki i kao dvostruki CD. Jednostruki ima jedanaest pjesama, dvostruki dvadeset i jednu. Album počinje tiho, pjesmom “Sunčani stil”, ali vas junaci vrlo brzo počnu kuhati na sve višoj temperaturi već sa narednom “Fantastičnom”, da bi na “Toboganu” pokazali koliko izmiču standardiziranome hip hopu, odradivši pjesmu maltene u šansonjerskome maniru.

Općenito, T.B.F. imaju na albumu momente žanrovski pomiješane glazbene melase tako visoke kvalitete, kao da nisu s ovih prostora na kojima je ladica zakon, a uladičenost jedini kriterij rada, drugovanja i ubijanja vremena. Dočim T.B.F. igraju školice na nekoliko glazbenih jezika. Momci su navodno u studiju i snimaju peti album. Bilo bi prekrasno kada bi izbjegli sudbini većine domaćih glazbenika koji uglavnom odrađuju posao svatovskih svirača, a imaju držanje velikih umjetnika.