Električni automobili osvajaju kupce

Svima je već jasno da zalihe nafte polako ističu. U nastojanjima da se pronađe nov način korištenja energije za transport, povedeni su brojni eksperimenti s različitim prirodnim i umjetnim tipovima goriva. Nijedno se nije pokazalo prikladnim, pa se sada sva pažnja usmjerila na električnu energiju. Ubrzano se stvaraju novi modeli automobila koji bi u skoroj budućnosti trebali zamijeniti postojeće.

Vlade širom svijeta podržavaju istraživanje i razvoj električnih automobila s ciljem proširenja njihove uporabe tijekom narednih desetak godina. Brojne su organizacije uložile sredstva u tu tehnologiju, pa sve češće dolazi do novih otkrića i saznanja. No, zašto je trebalo proći tako mnogo vremena da bi se ozbiljno razmotrila mogućnost svakodnevne uporabe električnog vozila?

Godinama su električni automobili kod kupaca imali promjenjivu prođu. Dok je ekologija pojačala važnost tih automobila, cijene benzina u devedesetima još su uvijek bile dostupne, a potražnja za sportskim, luksuznijim automobilima i dalje je rasla. Značajni troškovi razvoja i osrednje reakcije tržišta učinili su električne automobile nerazboritim izborom za velike proizvođače automobila. Ipak, zadatak su na sebe preuzele hrabre manje kompanije. Energetska kriza početkom 21. stoljeća bila je ta koja je odlučno stabilizirala izglede električnih automobila. Oni su počeli postizati popularnost u Europi i SAD-u, a potom su ih slijedile i neke azijske zemlje.

Razne vrste električnih automobila proizvedene su najprije u manjim količinama. Hibridni električni automobili idu na baterije u intervalu od 65 do 70 kilometara prije nego što prijeđu na benzinski motor. Ti automobili ispali su povoljniji zbog svoje sposobnosti da rade na većim udaljenostima bez punjenja baterija, što je kod većine električnih automobila slabost.

Marke koje idu potpuno na električne baterije tek su nedavno postale traženije. Različite tehnologije su ispitivane širom planete, što uključuje mjesta za napajanje, izmjenu baterija i punjenje tijekom vožnje. Mjesta za punjenje su smještena uz ceste ili autoputove, gdje vozači mogu stati kako bi obnovili potrošenu bateriju, nešto poput parkirališta samo s električnim izlazima. Izmjena baterije zahtijeva da vozač stane na benzinskoj postaji ili drugom sličnom mjestu i jednostavno zamijeni istrošenu bateriju, što bi trajalo samo nekoliko minuta. Treća vrsta tehnologije zahtijevala bi trake od posebne vrste materijala koje bi bile pričvršćene na ceste. Auto bi se automatski punio kontaktom krećući se tim ulicama.

Trenutno, električni i hibridni automobili koji se mogu kupiti na tržištu uključuju REVA-u, zajedničko nastojanje Amerike i Indije, u Velikoj Britaniji poznato kao G-Wiz, zatim izuzetno prihvaćen hibrid “toyota pruis”, svježi “chevrolet volt” i “nissan leaf”.

Nekolicina proizvođača odgađa lansiranje svoje alternative za električne automobile zbog vremena koje je neophodno da bi nova tehnologija postala održiva opcija. Tako je hibridnim vozilima trebalo oko desetak godina da bi bili prihvaćeni i osigurali prodaju.

Jednom kada dožive široku podršku, električni automobili bit će zaista najšire prihvaćeni. Evidentno je da već sada potrošači i vlade brojnih zemalja sve ozbiljnije razmatraju uporabu električnih automobila u cilju što čišće atmosfere.