HČSP prijeti, HDZ djeluje

Ploča koju je Inicijativa mladih za ljudska prava postavila u Kninu uz put kojim su u Oluji prolazile kolone izbjeglica, već nakon 24 sata je uklonjena odlukom kninske gradonačelnice Josipe Rimac.

– Ploča je postavljena na javnoj površini bez pribavljanja suglasnosti čime se krše zakoni RH, napisala je Rimac u saopćenju i dodala da je “prije 15 godina Hrvatska vojska oslobodila okupirana područja, uključujući i grad Knin, čime je nad okupiranim područjima uspostavljena hrvatska vlast, primjena Ustava RH i zakona”.

– Mi smo ploču postavili povodom 15-godišnjice Oluje kako bi obilježili stradanje civila u ovoj operaciji, uz financijsku potporu Vlade Republike Hrvatske i kako bismo ponudili žrtvama svoju ispriku u nedostatku isprike odgovornih, izjavio je koordinator akcije Mario Mažić, dodajući da je Inicijativa mladih od gradskih vlasti tražila dozvolu, ali bez odgovora.

– Postavljanje ove spomen ploče ne znači etiketiranje cijele akcije zločinom. Inicijativa prepoznaje napore građana Hrvatske uložene u oslobađanju od okupacije, ali smatramo da je u procesu demokratizacije nužno suočiti se sa zločinima koji su počinjeni, njih priznati i za njih se ispričati, rekao je Mažić.

U priču se uključio Ured za ljudska prava Vlade HR koji je Inicijativi najavio da će postavljanje spomen-ploče tretirati kao nenamjensko trošenje sredstava.

– Mi smo preko javnog natječaja od vlade dobili 3.000 eura za poticanje aktivizma mladih za suočavanje s prošlošću u ratom pogođenim zajednicama, pa nismo prekršili nijednu stavku ugovora s vladinim uredom, kaže Mario Mažić.

Akciji se na svoj način suprotstavio i tajnik zagrebačkog ogranka HČSP-a Ivan Škrlec koji je Mažiću zaprijetio fizičkim napadom, zbog čega će Inicijativa protiv njega podnijeti krivičnu prijavu.

– Ovim putem obećavam da ću ili osobno ili uz pomoć Hrvata prvom prilikom kada ću prolaziti kroz Knin srušiti ploču koju ste postavili, vi djeco jugo-četničko-partizanskog šljama. A tebi osobno poručujem – ne dao ti Bog da te sretnem i prepoznam ikada, jer se nećeš dobro provesti. Za dom spremni!, stoji se u Škrlecovom militantnom e-mailu Mažiću.

– Sve ovo još više ukazuje na potrebu da se hrvatsko društvo suoči sa zločinima koji su počinjeni u Oluji i Bljesku, prizna ih i za njih se ispriča, kaže Mažić.

– Vidjeli ste kako je premijerka Jadranka Kosor na skupu u Kninu naglašavala da se neće dozvoliti revizija povijesti pri čemu je valjda smatrala da se to odnosi na povijest  kako je vidi HDZ, rekao je Mažić.