Milinović u lancima kredita

Iako je sredinom prošle godine ministar zdravstva Darko Milinović posebnim priopćenjem svog ministarstva u medije plasirao informaciju da u neposrednoj blizini gospićke bolnice gradi kuću od “svega” 190 metara četvornih, njegovo velebno zdanje koje će biti dovršeno krajem ove godine u međuvremenu je naraslo na čak 700 četvornih metara.

Medijima je Milinović objasnio da u kuću ulaže oko 100 tisuća eura koje je dobio od obitelji, još milijun kuna ili preko 130 tisuća eura ušteđevine, dok je podigao i kredit na 100 tisuća eura, za koji će godišnje izdvajati oko 4.000 kuna.

Razgovorljivi Milinović je medijima u tančine pojasnio kako je navedena milijunska ušteđevina odvojena od ukupno 4,15 milijuna kuna, koliko su, izračunao je, zaradili on i njegova supruga za dosadašnjeg radnog staža: Darko Milinović kao liječnik, ravnatelj bolnice i ministar u 23 godine, a njegova supruga Blaža Milinović, zaposlenica Hrvatskih šuma s plaćom od 5200 kuna, u 24 godine.

Međutim, u ministrovoj imovinskoj kartici, prijavljenoj Saborskom povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, štednja je značajno veća od milijun kuna. Tamo je Milinović upisao kako na deviznoj štednji drži 120.000 eura, dok na kunskoj štednji on ima 450.000 kuna, a supruga 250.000 kuna, što je ukupno gotovo 1,6 milijuna kuna.

To više nije samo četvrtina, već čak i dvije petine ukupne zarade obitelji Milinović kroz posljednje 24 godine, što je zbilja jako štedljivo, naročito ako se uzme što je sve Milinović u međuvremenu stekao.

U njegovoj imovinskoj kartici nalaze se već kupljeni stan u Gospiću, zemljište na otoku Viru, apartman na istom otoku, Audi A6, dionice Lavčevića te njegove i suprugine dionice T-HT-a, a za tu imovinu Milinović navodi da ju je stekao sredstvima iz plaće ili kupio kreditima. U njegovom portfelju postoji još nekretnina, no koje nećemo navoditi, jer je ministar napisao da ih je stekao nasljedstvom.

Ukoliko je vjerovati ministru Milinoviću i njegovom popisu osobne imovine, ispada da je supružnicima kroz posljednje 24 godine ostajalo jako malo novca za svakodnevne potrebe. Uz kredite za stan u Gospiću, dionice Lavčevića i leasing za Audi vrijedan 52.000 eura, ministar će sada izdvajati i 4.000 kuna mjesečno za kuću u Gospiću. Milinović, koji se prije deset godina vezao lancima zbog privođena kasnije osuđenog ratnog zločinca Mirka Norca, sada je tako vezan s najmanje četiri kredita u iznosu većem od 200.000 eura te s ratama koje mjesečno prelaze 10.000 kuna.