Milka Forcan pokazala zube Miškoviću

Miroslav Mišković, vlasnik “Delte”, najpoznatiji srpski milijarder, čovjek sa Forbsove liste, dospio je ovoga ljeta u probleme koje je teško bilo predvidjeti. Moćna “Delta” nastala je 1992. godine u sobi beogradskog hotela Slavija i u startu imala 12 zaposlenih. Kako je kroz te ratne godine stečen prvi milion nikome sada nije interesantno, ali “Delta” se razvijala meteorskom brzinom.

Sada taj gigant ima 25.000 zaposlenih, bavi se raznim poslovima, od trgovačkog lanca, stanogradnje, trgovine ljekovima, lučke djelatnosti do poslova u oblasti osiguranja. Vrijednost “Delte” procjenjena je na iznos od dve do tri milijarde evra.

Država po meri “Delte”

Koliki je značaj “Delte” za ekonomiju Srbije ne treba posebno pominjati, a kolika je njena moć dovoljno govori podatak da se prije dvije godine javno špekulisalo da Miroslav Mišković zapravo sastavlja vladu. Vjerovatno nema parlamentarne stranke u Srbiji da je on nije finansirao, a neki političari, poput “radikala bez bedža” Tomislava Nikolića, to su otvoreno priznali.

Imperija Miroslava Miškovića je namjeravala da kupi i “Crvenu zvezdu”, a to je spriječila samo okolnost da se srbijanski politički faktori ne mogu još usaglasiti kakva će biti definitivna verzija zakona o sportu.

Kad je nastupila evidentna ekonomska kriza, prije dvije godine, čitava ekonomska politika Srbije ravnala se prema interesima “Delte”. Prema njenom interesu kretao se i nerealno visoki kurs dinara prema evru, što se plaćalo državnim deviznim rezervama.

Nakon pripajanja “C-marketa”, Komisija za zaštitu konkurencije je dala nalaz da je “Delta” u Beogradu monopolist, ali je na sudu takav nalaz delegitimizovan. Država je udarila pečat na Miškovićeve monopole, a ministri su ga, otvarajući njegove objekte, nazivali “leodolomcem”.

Ekonomska kriza je u Srbiji razgolitila činjenicu da se njena ekonomija sastoji iz neprimjereno velikog udjela nerazmjenjivih dobara. “Delta” je u tome, kao i u neproizvodnim investicijama ubjedljivo prednjačila. Za Srbiju je pitanje povećanja izvoza postalo pitanje opstanka i ekonomska politika mora doživjeti zaokret u tom pravcu. To je vjerovatno bio razlog da se Miroslav Mišković odlučio na prodaju trgovinskog lanca belgijskim partnerima, kako bi uspio zaokružiti neke druge projekte i, naročito, kako bi se mogao okrenuti ulaganju u poljoprivredu.

Obračun sa političkom pozadinom

Međutim, naišao je na blokadu i to od svoje prve saradnice, bivše potpredsjednice “Delte”, Milke Forcan, njenog supruga Branka i sestre Smiljke Mileusnić-Adžić. Dogodilo se, nakon dugo vremena da Mišković gubi sudske sporove, da mu se u neke od firmi uvode privremene mjere, a da mu ne daju za pravo ni na Kipru gdje je njegova firma registrovana. Milka Forcan i njena sestra Smiljka, jedna predsjednica upravnog odbora, a druga direktorka “Jugohemije”, firme unutar “Delte”, uspjele su da zatresu imperiju, a Miškoviću ispred nosa “skinu” dvije njegove poslovne zgrade u centru grada, što je simbolički od njih već napravilo pobjednice u ovome sporu.

Što je razlog ovoga što se trenutno događa? Milka Forcan je već dvije godine na distanci od Miškovića. Objašnjava to činjenicom da su “počeli različito vrednovati i ideje i ljude”. Prije tri mjeseca je objavila da se povlači iz “Delte”. Iza toga imali smo izjavu predsjednika Tadića o nekim “nepristojno bogatim ljudima u Srbiji”, gdje su mnogi uspjeli da prepoznaju baš Miškovića.

U Beogradu je još otvoreno pitanje vezano za afere oko Luke Beograd. Tu je po nekim indicijama i došlo do početka razlaza između Forcanove i Miškovića. Luka je krupan zalogaj i ogroman projekat koji sa sobom nosi konflikte i sučeljavanje mnogih suprostavljenih interesa. Projektom Luke, Mišković je zahvatio na stotine hektara najatraktivnijeg gradskog građevinskog zemljišta. Ogroman je tu novac u pitanju i ne bi bilo iznenađenje da je neko politički veoma moćan dao signal Milki Forcan da uđe u klinč sa Miškovićem. Za sada je ona pobjednica i kako se stvari odvijaju to će i ostati. “Branim samo ono što sam zaradila” – kaže Forcan. Naravno da je to legitiman stav, ali da bi se savladao Mišković potrebno je mnogo više nego biti u pravu. Potrebna je najviša politička podrška.

Kud će stvar otići dalje, vidjećemo, ali znajući Srbiju, naći će se već neko rješenje u kojem će Miškovićeva moć biti značajno i nepovratno smanjena.