Na nezaposlenima svijet ostaje

Međunarodna organizacija rada (MOR) objavila je izvještaj koji pokazuje da je nezaposlenost među mladima prošle godine dosegla najveću razinu u posljednjih 20 godina. Daljnji rast nezaposlenosti očekuje se i ove godine, a blagi pad tek 2011. godine.

Lani je u svijetu nezaposleno bilo 81 milijun od ukupno oko 620 milijuna “ekonomski aktivnih” osoba u dobi od 15 do 24 godine. To je gotovo osam milijuna nezaposlenih više nego dvije godine ranije, što znači da je nezaposlenost ove dobne skupine narasla sa 11,9 na 13 posto. U izvještaju se ističe i da je mladim ženama teže naći posao nego mladim muškarcima, pa ženska nezaposlenost iznosi 13,2, a muška 12,9 posto.

Izgubljena generacija

Kod navedenog povećanja nezaposlenosti za osam milijuna osoba zanimljivo je i da se broj nezaposlenih mladih u 2008. godini povećao za 1,1 milijun, a iduće godine, u kojoj se razmahala globalna ekonomska kriza, čak 6,7 milijuna. Trend smanjenja nezaposlenosti koji je započeo 2002. godine tako je naglo preokrenut u godini jedne od najgorih recesija.

Da stvar bude gora, izvještaj navodi i da 28 posto mladih koji rade, njih 152 milijuna, unatoč zaposlenosti živi u ekstremnom siromaštvu i s manje od 1,25 dolara dnevno. Tako su u 2008. godini mladi ljudi činili 24 posto siromašnih radnika i 18 posto nezaposlenih osoba.

Zbog dramatične nezaposlenosti ovu se generaciju u izvještaju naziva “izgubljenom”, te se navodi da je ona osjetljivija na ekonomske krize nego starije generacije, pa će i njihov povratak na tržište rada trajati dulje.

Naročito su ugroženi mladi u zemljama u razvoju, u kojima živi čak 90 posto nezaposlenih pripadnika “izgubljene generacije” i gdje se kriza manifestira kraćim radnim vremenom, manjim plaćama i bujanjem sive ekonomije. Pod utjecajem ekonomske krize, kaže generalni direktor MOR-a Juan Somavia, stvara se začarani krug u koji stalno pristižu novi nezaposleni, a siromaštvo zaposlenih proteže se i na iduću generaciju. Zbog masovne nezaposlenosti među mladima, kaže Somavia, društva gube ono što su investirala u njihovo obrazovanje, državni proračuni ne pune se doprinosima od njihovog rada, pa su vlade prisiljene povećavati socijalna davanja. Isto tako, među mladima se razvija osjećaj frustriranosti i besposlenosti zbog kojeg gube nadu da će ikada moći pristojno zarađivati za život.

Što se tiče regionalne podjele, izvještaj navodi da je rast nezaposlenosti među mladima u razvijenim ekonomijama i Europskoj uniji s 4,6 posto bio veći nego u srednjoj i jugoistočnoj Europi i državama bivšeg Sovjetskog saveza (ZND), gdje je iznosio 3,5 posto. Unatoč nižem rastu nezaposlenosti među mladima, u srednjoj i jugoistočnoj Europi i ZND-u nezaposlenost od 20,8 ipak je bila veća nego u razvijenima zemljama i u EU, gdje je udio od 17,7 posto najveći od početka mjerenja 1991. godine. Za razliku od globalne statistike, u Europskoj uniji rast nezaposlenosti mladih muškaraca od 6,8 posto bio je veći od rasta nezaposlenosti djevojaka od 3,9 posto. Najveću nezaposlenost imale su, pak, regije Bliskog istoka s 23,4 posto, sjeverne Afrike s 23,7 posto, a najmanju južna Azija s 10,3 posto i istočna Azija s 8,9 posto nezaposlenih među mladima.

Poboljšanja trendova

Što se tiče projekcija za idućih nekoliko godina, MOR predviđa poboljšanja u svim regijama svijeta osim na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, gdje će se ubrzavanje rasta nezaposlenosti među mladima nastaviti i tijekom 2011. godine. Najveće usporavanje rasta nezaposlenosti očekuje se u srednjoj i jugoistočnoj Europi i ZND-u (za 1 posto), te neznatno manje smanjenje u razvijenim ekonomijama i Europskoj uniji (za 0,9). Ipak, za to se područje predviđa ukupna nezaposlenost mladih od 18,2 posto, najveća od 1991. godine.

MOR u svojoj analizi zaključuje da se sudjelovanje mladih u radnoj snazi globalno smanjilo s 54,7 na 50,8 posto između 1998. i 2008. godine, što znači da je 2008. godine tek svaka druga mlada osoba aktivno sudjelovala na globalnom tržištu rada. Ukupan broj mladih zaposlenih iznosio je 2008. godine 540 milijuna, što je za 34 milijuna više nego deset godina ranije. Međutim, porast mlade populacije događao se brže nego zapošljavanje mladih, a jedan od glavnih pokretača toga trenda, kaže se u analizi, činjenica je da se sve više mladih dulje obrazuje.