Naša Majka Hrabrost vraća se iz zaborava

U pripremi je dokumentarni film o Diani Budisavljević, heroini koja je u Drugom svjetskom ratu u odori bolničarke spašavala djecu iz ustaških logora: popisala je 12 hiljada imena i prezimena zatočenih mališana, sačuvavši im tako porijeklo i omogućivši da ih po svršetku rata pronađu preživjeli članovi porodice.

– Diana je velika žena čiju hrabrost ističem. Prekrasna je rečenica u njenom dnevniku: “To je bio najljepši dar  koji sam u životu dobila, mogućnost da ljude spasim od sigurne smrti”. Smatram to motom njezina plemenitog rada  – kaže Nataša Mataušić, savjetnica u Hrvatskom povijesnom muzeju, koja godinama proučava Dianino humanitarno djelovanje.

Izuzetna žena

Na temelju dnevnika, u kojem je opisala iskustva iz tog mučnog perioda, Hrvatski državni arhiv izdao je je prije sedam godina knjigu “Dnevnik Diane Budisavljević”. U Hrvatskom povijesnom muzeju sačuvani su i albumi s fotografijama djece koju je Diana slikala po dolasku u Zagreb, u bolnicama i prije udomljavavanja.

Ideja o snimanju dokumentarca ovog je proljeća potekla od Nataše Jovičić, ravnateljice JUSP-a Jasenovac i  Nataše Mataušić, koje su s tim u vezi kontaktirale produkcijsku kuću Hulahop. Mlada autorica, Dianina prezimenjakinja Dana Budisavljević odmah je pristala snimiti film o “užasnim vremenima i jednoj izuzetnoj ženi i njenim suradnicima, a ujedno i o Zagrebu koji se opire jednom luđačkom režimu”.

Film je u ranoj fazi pripreme: zasad je Dana u funkciji režiserke, scenariste i producentice filma, a kao   istraživačica i koscenaristica pridružila joj se Miljenka Čogelja.

– Dnevnik Diane Budisavljević je apsolutno fascinantno i vrlo potresno štivo. Dok se čita, slike za scenarij dolaze same. U kontaktu smo i s Dianinom unukom Silvijom Szabo, koja nam je dala vrlo vrijedne informacije i ispravila neka naša kriva vjerovanja koja smo stekli na osnovi članaka na internetu – rekla je Dana Budisavljević.

Navela je kako su idejni koncept filma već predstavili u Grčkoj, na radionici za razvoj dokumentarnog filma “Story Doc”, gdje su osvojili hiljadu eura za najbolji projekt u razvoju. To im je poticaj da nastave s radom, pa planiraju u decembru na nastavak radionice otići s konkretnijim rezultatom – pronaći će neke od preživjelih mališana. Prijavile su se i na natječaj za razvoj scenarija Hrvatskog audiovizualnog centra.
– Mislim da će nam trebati barem dvije godine za dovršetak filma, jer je riječ o vrlo ozbiljnom
projektu, koji traži opsežno istraživanje. Film mora biti povijesno točan i pritom uspješno ispričati snažnu osobnu priču, iako glavna heroina više nije živa. Premda sam obiteljski povezana s Dianinim suprugom Julijem Budisavljevićem, to nije bio motiv mog ulaska u projekt. Bila sam zatečena što u svojoj obitelji nikada nisam čula za Dianin rad i zapravo sam ja ta koja je priču donijela “nazad”, kad sam je čula od Nataše Mataušić – rekla je Dana.

Snima se i igrani

Iako se ime Diane Budisavljević spominje u filmu o zagrebačkim antifašistima “Duhovi Zagreba” Jadrana Bobana, ovaj će dokumentarac biti prvi u cijelosti posvećen njezinu radu i životu.

Kazališni glumac Tihomir Stanić sa svojom produkcijskom kućom Balkan-film iz BiH planira 2012. o Diani Budisavljević snimati igrani film radnog naslova “Bezimena djeca”.

– Sa Stanićem sam se upoznala na Sarajevskom filmskom festivalu. Iako radimo dva vrlo različita filma, načelno smo dogovorili mogućnost suradnje, prije svega u istraživanju. Veseli me što je sazrio trenutak da se šira javnost upozna s ovom fascinantnom akcijom, što znači da će barem djelomično biti ispravljena nepravda prema njoj. Recentna povijest ovih prostora ne pamti puno junaka: ako su već i zaradili taj status u jednom dobu, brzo postaju omraženi. Dianino djelo se izdiže iznad politike i to je ono što me privuklo ovoj priči – zaključila je Dana Budisavljević.