Pljuni pola miliona eura i postani “đetić”

Investiraj u Crnu Goru i kupi državljanstvo, ukratko glasi nova zamisao vlade ove mlade države.

Na osnovu Odluke o kriterijumima za utvrđivanje naučnog, privrednog, ekonomskog, kulturnog i sportskog interesa, otvoren je program “ekonomsko državljanstvo”, koji kao dio kvalifikacionog procesa za sticanje crnogorskog državljanstva predviđa da će zainteresovana lica morati da investiraju minimum 500.000 eura u Crnu Goru. Od toga će dio sredstava biti direktno uplaćen u državni budžet. Ovo predstavlja, u regionu, novi oblik privlačenja stranog kapitala nuđenjem državljanstva, što otvara pitanje kontrolnih mehanizama kako bi se spriječio upliv prljavog novca i sumnjivih biznismena u Crnu Goru.

Prema saopštenju Vlade, program ekonomskog državljanstva ima za cilj da se podstaknu najuspješniji svjetski biznismeni da sjedišta svojih kompanija premjeste u Crnu Goru, uvedu nove tehnologije u Crnu Goru, značajno unaprijede transfer neophodnih znanja i vještina i stvore nove mogućnosti zapošljavanja.

Vlada Crne Gore će na ovom programu sarađivati sa najpoznatijim svjetskim advokatskim firmama u ovoj oblasti, kao i konsultantskim kompanijama, kako bi se stvorili uslovi da se mogućnost za sticanje crnogorskog državljanstva pruži samo onim poslovnim ljudima koji imaju kredibilnu poslovnu biografiju i finansijske mogućnosti koje će doprinijeti razvoju crnogorske ekonomije.

Svi aplikanti će biti provjereni po najstrožijim međunarodnim standardima, a jasno postavljeni kriterijumi od strane Vlade Crne Gore doprinijeće pravnoj sigurnosti u oblasti sticanja crnogorskog državljanstva.Vlada Crne Gore zadržava diskreciono pravo da ne dodijeli državljanstvo, čak i u slučajevima pozitivnih mišljenja nezavisne kuće i relevantnih ministarstava, zaključuje se u saopštenju.

Mediji su objavili da su za crnogorski pasoš zainteresovani i bivši vlasnik jednog od timova “Formule 1” Edi Džordan, kao i ruski biznismen Roman Abramovič koji ima vilu na crnogorskoj obali.

Njemačka Hrišćansko-socijalna unija (CSU) iz vladajuće koalicije savezne kancelarke Angele Merkel oštro je kritikovala odluku vlade Crne Gore o “ekonomskom državljanstvu” za inostrane poslovne ljude i zatražila da se ponovo uvedu vize za građane te države za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma. Stručnjak CSU za unutrašnju politiku i pravna pitanja Štefan Majer kazao je u Podgorici da je ovaj potez Crne Gore otvoreno provociranje Evropske unije i njene politike integracije prema regionu Zapadnog Balkana.

“Dodjelom državljanstva stavlja se pečat na dugoročnu vezu između države i građanina” i da “sa tim povezana prava i obaveze ne mogu da budu zasnovane isključivo na inostranim investicijama”, smatraju njemački zvaničnici.

Njemački mediji su izvijestili o odluci crnogorske vlade o “ekonomskom državljanstvu” i naveli da je crnogorski pasoš već dobio sporni bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra koji je najavio da želi da novac ulaže u hotele na crnogorskom primorju.