Policijsko prebrojavanje prstiju

Iako su hrvatski branitelji koji su prolazili selom Donja Suvaja u južnoj Lici, nakon povratka s godišnjice “Oluje”, prvi vrijeđali Srbe koji su sjedili na terasi kafića “Monaco”, zadarska policija za incident je okrivila jednog od lokalnih gostiju.

– Dok je cestom prolazila kolona od 30-ak vozila, u kojima se nalazilo više osoba koje su se vraćale iz mjesta Brotnja gdje su položili vijenac za svog poginulog suborca, 31-godišnjak koji je sjedio na terasi kafića s još tri osobe podigao je tri prsta u zrak, a potom je pokazao i srednji prst. Iz vozila je izišla jedna osoba koja se verbalno sukobila sa 31-godišnjakom koji je pobjegao, a potom je iz vozila izišlo još nekoliko osoba koje su na pod gurnule dva stola. Dvije su osobe, koje su sjedile za stolom, pale, ali nitko nije ozlijeđen – saopćila je zadarska policija koja je ustanovila identitete 21 osobe uključenu u sukob i protiv kojih je podigla prekršajne prijave. Međutim, vlasnik kafića Rade Đukić ima svoju priču.

– Kad su prolazili prema Brotnji, iz automobila su nam uz vrijeđanje pokazivali dva prsta, ali i srednji prst i druge uvredljive geste, na što gosti nisu reagirali. Kad su u povratku branitelji ponovili vrijeđanje, jedan od gostiju, Perica Rađenović, pokazao im je tri prsta, nakon čega su veterani, njih 50-ak po Đukićevom kazivanju, izišli iz vozila.

– Prvo je jedan bacio stolicu na Rađenovića koji je bježao pa su krenuli su za njim na njivu vičući: “ubij Srbina” i opet ga gađali stolicom. Vikali su “ubij četnike”, “klat ćemo vas opet”, “idite u Srbiju, ovo je Hrvatska”. Onda su svih pet osoba koje su bile u kafiću, zajedno sa stolicama i stolovima, isprevrtali na pod,  kaže Đukić

– Jasno da će zadarska policija štititi napadača, komentirao je Đukić saopćenje, ističući da ne vidi problem ako netko odgovori na uvrede, ali je problem ako se krivnja za nasilničko ponašanje hrvatskih branitelja svali na čovjeka srpske nacionalnosti koji je uzvratio na provokacije.

Đukić smatra i da je policija cijelo vrijeme trebala pratiti kolonu, a ne da se  povratku odvaja od njih, kao i da je protiv napadača trebalo podići krivične prijave jer je to  bio govor mržnje i izazivanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti.