Porto Montenegro, igralište za bogataše

Ovo je bolje od od Sen Tropea – kazao je crnogorski premijer Milo Đukanović na svečanom otvaranju drugog dijela luksuzne marine Porto Montenegro u Tivtu, dok je gledao u jahte usidrene u zalivu na istočnoj obali Jadranskog mora. Međutim, svjetski mediji se baš i ne slažu sa ovakvim poređenjem premijera Đukanovića.

“Ali ako Đukanović i grupa stranih biznismena, koji ga podržavaju, imaju način za to, luka Tivat, koja je sada samo 20 posto završena, mogla bi da postane novo igralište za super bogate i da bude glavni element u naporima Crne Gore da opere svoj imiž od korupcije i dobije prolaz u Evropsku uniju”, piše “New York Times”. List podsjeća i da je kao dio ovog plana da namami investitore iz cijelog svijeta Đukanović, koji je takođe i predsjednik Agencije za promociju investicija, prošle nedelje kazao da svako ko je spreman da investira pola miliona eura ili više, može postati državljanin Crne Gore. Naveden je i primjer Taksina Šinavatre, svrgnutog premjera Tajlanda, koji i pored optužbi tamošnjih vlasti koje ga traže zbog korupcije, nesmetano živi u Crnoj Gori. Tako se naslućuje da bi svaki milioner koji želi transformaciju mogao biti državljanin nove male mornaričke baze na Jadranu.

Đukanovićev plan da iskoristi prirodna bogatstva zemlje čiji je premijer za privlačenje stranih investicija, prilično je kritikovan. Tako su strani mediji prenijeli i to da je na ceremoniji otvaranja drugog dijela marine, iza premijera Crne Gore stajao Peter Munk, 82-godišnji kanadski milijarder koji je i glavni investitor u Porto Montenegro projekat sa 200 miliona eura. Prema “Newsweeku”, nema sumnje da je Crna Gora otvorena za bisnis i da je porez na dodatu vrijednost od devet odsto među najnižim u Evropi. Parlament Crne Gore je čak smanjio PDV za sve transakcije koje idu preko luke sa 17 na sedam odsto, što je Evropska komisija kritikovala kao antikonkurentan potez.

Vanja Ćalović iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, kazala je da je Crna Gora na prodaju, jer prodaje sve što ima, ali da se ne zna šta država dobiva od svega toga. S druge strane, u javnosti se mogla čuti i podrška Vladi, gdje se kaže da u konkurentnom svijetu investicija, mala zemlja kao što je Crna Gora treba da povuče sve korake kako bi privukla atraktivni strani kapital.

Strani mediji u izvještajima sa otvaranja Porto Montenegra napomenuli su i to da je italijansko tužilaštvo u Napulju 2005. tražilo Đukanovićevo hapšenje, sumnjičeći ga da je bio u centru zavjere crnogorskih zvaničnika i italijanske mafije u krijumčarenju velikih količina cigareta. Ali glavni crnogorski tajkun Peter Munk, koji takođe ima crnogorsko državljanstvo, rekao je da Đukanović, bez obzira na njegove prethodne aktivnosti, nije uradio ništa pogrešno u trenutnom poslovanju.