Povećane trošarine na duhan i benzin

Pušači će najvjerojatnije od 1. septembra za kutiju cigareta morati izdvojiti jednu kunu više, a sasvim je izgledno i poskupljenje benzina (ali ne i dizela). Posljedica je to Vladine odluke o izmjeni uredbi o trošarinama na cigarete i benzin, čime će država namaknuti bar dio sredstava za financiranje sve dublje proračunske rupe.

– To jesu dodatni nameti građanima, ali u ovom trenu znatno blaži nego što se moglo očekivati, jer ovim rebalansom nije došlo do drastičnijih mjera, kao što su rezanje plaća i mirovina, poskupljenje hrane, struje, plina, što su ustvari prioriteti naših građana – napominje Mladen Novosel, v.d. predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

– Vlada je svjesna da je ovo predizborna godina i nije željela ulaziti u dublje rezove koji bi mogli izazvati bunt građana. Na račun deficita Vlada nastoji osigurati bolju poziciju na sljedećim izborima – ističe Novosel i dodaje da je povećanje trošarina, ipak, samo privremena, vatrogasna mjera.

– Ni ovim rebalansom nisu se uspjela osigurati financijska sredstva za poticaje gospodarstvu koji bi doveli do zapošljavanja i povećanja izvoznih kapaciteta. Pitanje je da li ćemo sljedeće godine imati bruto društveni proizvod u minusu jedan ili dva posto, ili čak više. Ministar Šuker optimistično obećava da ćemo biti u plusu, što je po ovom rebalansu malo vjerojatno, a u tome je ključ izlaska iz krize – kaže Novosel.

Prema ekonomskom stručnjaku Mladenu Vedrišu, povećanje trošarina na duhan i benzin pokusne su mjere kojima se traži prostor i okvir za dodatna sredstva u proračunu:

– Izmjenama uredbi o trošarinama ostvarit će se tek minimalni prihodi koji će pomoći proračunu, ali ne 

dugoročno. Jer ovaj porez neće imati veći utjecaj na socijalnu i razvojnu, nego samo na fiskalnu dimenziju. Prvi rezultati bit će vidljivi tek za tri mjeseca.

S obzirom na prošlogodišnje iskustvo, kada je zbog povećanja cijene cigareta za 20 do 30 posto legalno tržište palo za osam posto, pitanje je koliko će navedene mjere dovesti do novog povećanja šverca cigaretama. S obzirom na to da su u zemljama regije porezna opterećenja niža, potrošači posežu za jeftinijim cigaretama iz Srbije, BiH i drugih zemalja. U Tvornici duhana Rovinj ističu da svako novo povećanje cijena cigareta navodi potrošače na kupnju na ilegalnom tržištu.

– Prihodi u državnom proračunu u 2009. godini, unatoč povećanju trošarina za 26 do 27 posto, smanjeni su za tri posto. S druge strane, ne samo da je povećan šverc cigaretama, nego su smanjeni prihodi trgovinama, smanjena je proizvodnja, te zaposlenost za gotovo deset posto. Sve to ugrožava egzistenciju više hiljada obitelji, pogotovo na hrvatskom selu, koje žive od ovog posla – ističu u TDR-u.

Osim toga, prihvaćanjem novih smjernica EU-a, cijene cigareta u Hrvatskoj mogle bi do 2014. godine narasti za novih 50 posto. Naime, EU je početkom godine usvojila novu trošarinsku politiku prema cigaretama po kojoj bi od 2014. porezno opterećenje trebalo iznositi 90 eura na hiljadu komada cigareta. Sadašnje opterećenje iznosi 64 eura. U Hrvatskoj je zasada taj iznos 62 eura. Spas od velikog rasta cijena cigareta u kratkom roku, a samim time i od dodatnog udara na potrošače, bit će jedino ako Vlada u pregovorima s EU-om uspije postići prijelazno razdoblje za prilagođavanje novim uslovima tržišta.